Fam Trip και περιπατητικές διαδρομές στη φθινοπωρινή Χίο

Fam Trip και περιπατητικές διαδρομές στη φθινοπωρινή Χίο

Σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι εξοικείωσης, η Tourism Media & Events, διοργάνωσε δημοσιογραφική αποστολή και επισκέφτηκε το νησί της Χίου, περιηγήθηκε στα γραφικά σοκάκια της και γεύτηκε την τοπική κουζίνα της. Η ομάδα  αποτελούνταν από  εκπροσώπους μεσών υψηλής εμβέλειας του  ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και travel bloggers που έθεσαν με το που έφτασαν στο νησί ένα και μοναδικό  στόχο: να αναδείξουν τις πιο αυθεντικές πλευρές της Χίου, εστιάζοντας στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Στο πλαίσιο της δράσης, η δημοσιογραφική ομάδα  είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει διάφορες πλευρές του νησιού μέσα από  μια περιήγηση που συνδύαζε βιωματικές, περιπατητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά – κυρίως – ανθρώπινες μαρτυρίες. Ένα μικρό οδοιπορικό ξεκίνησε ήδη από  την πρώτη μέρα στο βόρειο τμήμα του νησιού.  Ενδιάμεσοι σταθμοί της τριήμερης δράσης: τα Αγιάσματα, τα Λεπτόποδα, η Βολισσός, τα Αυγώνυμα, τα Μεστά και το Πυργί.

 

Στο μονοπάτι «Εγρηγόρος – Αγιάσματα»

«Μια αυθεντική εμπειρία ψυχικής ανάτασης»: έτσι περιέγραψαν τα περισσότερα μέλη της ομάδας αυτή την πεζοπορική διαδρομή. Με οδηγό  τον κ. Γιώργο Χαλάτση, εμπνευστή της ένωσης «Φίλοι Μονοπατιών Χίου», η ομάδα  περπάτησε 4 χλμ., βίωσε αισθητικά τις εναλλαγές του θαλασσινού και βραχώδους τοπίου και γνώρισε την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της διαδρομής στον δρόμο προς το Υδροθεραπευτήρια – τα ιαματικά λουτρά  της περιοχής.

Η Χίος διαθέτει ιστορικά και μυθικά μονομάτια, όπως είναι η Ελληνόστρατα (το αρχαιότερο μονοπάτι του Αιγαίου).

 


Μια μυρωδιά από… καζανισμένη σούμα


Η σούμα, αυτό το οινοπνευματώδες ποτό από απόσταξη σύκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα  με το νησί της Χίου, ξεκινά να παρασκευάζεται αυτή την

Στο «αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο» και το Λαογραφικό Μουσείο – Λεπτόποδα εποχή μέσα από μια ιδιαίτερη αλλά λιγότερο  γνωστή διαδικασία, που λέγεται καζανίσματα. Είναι ένας μακρύς δρόμος που όμως αποτελεί αφορμή για γιορτή. Η ομάδα παρακολούθησε τα βήματα  παρασκευής στα τεράστια χάλκινα καζάνια. Η φωτιά καίει και σε ένα από τα πολλά καζάνια, φρούτα  και μυρωδικά βράζουν, αναδύοντας μοναδικές μυρωδιές. Οι Χιώτες παραμένουν περήφανοι όχι μόνο για τη μαστίχα τους,  αλλά και για τη σούμα  τους.

Χτισμένα μεταξύ του όρους Αμανή και του όρους Πελιναίου, δεσπόζουν τα ορεινά Λεπτόποδα, Η ομάδα  έσπευσε προς το καφενείο του χωριού, όπου βρήκε την πόρτα σφραγισμένη. Το καφενείο ανοίγει μόνο για όσους γνωρίζουν τη θέση του «μαγικού» κλειδιού (στο αριστερό παράθυρο). Η πόρτα άνοιξε, το καφενείο ζωντάνεψε και οι επισκέπτες ανέλαβαν να ψήσουν μόνοι τους τους καφέδες, χαζεύοντας τα ρετρό αντικείμενα και τα χυμένα σακιά στο εσωτερικό του καφενείου.

Λίγο πιο κάτω, στο Λαογραφικό Μουσείο, αναβιώνει ο τρόπος ζωής  μιας περασμένης εποχής, με εργαλεία για οικειακές και γεωργικές εργασίες που συνοψίζουν το παρελθόν αλλά αποτέλεσαν γέφυρα για το μέλλον.



Στο κάστρο και τον «κρυμμένο» φούρνο της Βολισσού

Αναμφίβολα, το στοιχείο της πέτρας αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού. Έτσι και σε αυτή τη στάση,  η ομάδα  ξεκίνησε την περιήγηση στη Βολισσό από το πετρόχτιστο σχολείο  και την κεντρική πλατεία για να καταλήξει στον λόφο του χωριού με το μεσαιωνικό κάστρο  και την εκπληκτική θέα. Η λαχταριστή μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού σύντομα οδήγησε την ομάδα  στον φούρνο «του Κλώσσα» με τους μαυρισμένους τοίχους  και τις φρατζολένιες στίβες.

 



Αυγώνυμα – Ανάβατος

Στα Αυγώνυμα και τον οικισμό Ανάβατος, η ομάδα  αντίκρισε ένα σκηνικό βγαλμένο από  μεσαιωνικό παραμύθι. Ο πετρόχτιστος οικισμός Ανάβατος φιλοξενεί το Βραχόσπιτο της Τέχνης,  ένα έργο τέχνης  της Μαρίας Σαρρή  που αναπαριστά ένα μικρό οικισμό πάνω στο βραχώδες εξωτερικό περίβλημα του σπιτιού. Εκεί, η ομάδα  συνάντησε και συνομίλησε με τη μοναδική

κάτοικο του οικισμού, την κα. Σμαράγδα που εδώ  και 30 χρόνια ζει μόνη της στον οικισμό, απορώντας και θαυμάζοντας τη μοναχική δύναμη  ηρεμίας της.

 


Γεύσεις και πάλι… γεύσεις

Κάπου  στον κάμπο της Βολισσού  με τα αρχοντικά των Χιώτων εμπόρων, ο Γιάννης Λινός, σεφ και ιδιοκτήτης της ταβέρνας ο «Χότζας»  γέμισε το τραπέζι με παραδοσιακές γεύσεις: ταμπουραδόσουπα, μια κολοκυθόσουπα δηλαδή  με ντόπιο κολοκύθι με κουρκουμά και κάρυ, μια σαλάτα  με φασόλια και ρόδι, μακαρόνια χερίσια με σάλτσα,  αλλά και τα διάσημα φασόλια του με χειροποίτο πουρέ από  χιώτικα μανταρίνια.

Πιο πέρα, κατσικάκι με χιώτικο ντοματάκι,  χταπόδι κρασάτο  με μαστίχα  και μαρμελάδα σύκα και μουσταλευριά με καρύδι τριμμένο και κανέλα.

«Χορτασμένοι», λοιπόν,  με το σαγηνευτικό τοπίο και τις γεύσεις, όλοι συμπέραναν πως… η μαγεία της Χίου βρίσκεται σε κάθε γωνιά  της. Εκτείνεται από τα καταπράσινα μονοπάτια της στα βραχώδη τοπία της και το απέραντο θαλασσί, από τα καζανίσματα της σούμας, στα αρώματα της χιώτικης μαστίχας και τις μυρωδιαστές της γεύσεις.

Λίγη μαγεία κρύβουν και οι άνθρωποι του νησιού; οι κάτοικοι της Χίου καταφέρνουν να  τη διατηρούν ζωντανή, παρά τις όποιες δυσκολίες. Με την ευγένεια και την αμέριστη φιλοξενία τους,  υποδέχονται κάθε επισκέπτη και υπόσχονται ότι η εμπειρία της επίσκεψης θα είναι απλά…  ανεπανάληπτη!

*Η δράση έλαβε χώρα κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Χίου

Fam Trip στην Άρτα: ένα ταξίδι «έκπληξη» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου

Fam Trip στην Άρτα:

ένα ταξίδι «έκπληξη» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου

Η Tourism Media & Events διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2021 ένα μοναδικό press fam trip στο νομό Άρτας και η εμπειρία ήταν αδιαμφισβήτητα μοναδική!

Η Άρτα απέχει μόλις 3,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα. Μία διαδρομή ξεκούραστη με σύγχρονο οδικό δίκτυο και βεβαίως την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Οι άνθρωποι του Δήμου υποδέχθηκαν τη δημοσιογραφική ομάδα για να ξεκινήσουν την ξενάγηση, κάτι που θα έκαναν όλες αυτές τις μέρες στις ομορφιές του τόπου – στο Γιοφύρι της Άρτας!

Το ξακουστό Γιοφύρι της Άρτας οφείλει τη φήμη του στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 142 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα, ενώ έχει τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Εντυπωσιακό και πολύ καλά διατηρημένο. Γύρω υπάρχουν όμορφα μέρη για να φάει κανείς ή να απολαύσει τον καφέ του, ενώ η θέα στο ποτάμι είναι μαγευτική.

Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Αμβρακίας. Η ξενάγηση σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο φωτισμό προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Εκεί έχεις την ευκαιρία κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο, να δεις πως ήταν τα σπίτια στην αρχαιότητα, αντικείμενα με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά, πώς γίνονταν οι ταφές και πώς λειτουργούσε γενικά η πόλη τότε.

Μπορεί η Άρτα να είναι γνωστή για το Γιοφύρι της, αλλά η εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας ήταν εξίσου μία αποκάλυψη. Μία εκκλησία που το εξωτερικό της σε εντυπωσιάζει, αλλά μέσα αυτό που σε περιμένει δεν το έχεις φανταστεί: μοναδική ατμόσφαιρα με έναν πελώριο τρούλο να αιωρείται με εντυπωσιακά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.  

 

Το πρώτο γεύμα πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα της Βαγγελιώς, όπου η ομάδα δοκίμασε για πρώτη φορά την ντόπια κουζίνα, με το τσουμπλέκι Άρτας να πρωταγωνιστεί.

Το απόγευμα η περιήγηση συνεχίστηκε στο Κάστρο, όπου η ομάδα είχε την ευκαιρία να γευτεί το πιο νόστιμο και φημισμένο παγωτό της πόλης. Το Κάστρο βρίσκεται σε σημείο πανοραμικό, με θέα ολόκληρη την πόλη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, στην οποία φυλακίστηκε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Μέσα υπάρχει και ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Ξενία”, που όμως σύντομα θα αρχίσει να ανακατασκευάζεται σε πολιτισμικό χώρο.

 

Βόλτα στα Τζουμέρκα και στον Άραχθο

Η δεύτερη μέρα βρήκε την ομάδα να ξεκινάει νωρίς το πρωί για το χωριό Πιστιανά και μαζί με την ομάδα του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ξηροβουνίου Αράχθου, να κατεβαίνει όσο πιο κοντά ήταν εφικτό στη Λίμνη Πουρναρίου. Ένα μοναδικό θέαμα από την όγδοη σε σειρά τεχνητών λιμνών της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήρε, την ονομασία, το φράγμα και η λίμνη.

Στην συνέχεια, περπάτημα στο Παραποτάμιο Μονοπάτι Πιστιανών. Γραφικό μέσα στο δάσος και με ένα ρυάκι να χαράζει την πορεία της διαδρομής. Και με τις γευστικές απολαύσεις να μην σταματούν. Πίτα από τα χέρια της Σοφίας

 Αναγνωστάκη, η οποία παρείχε όλες τις πληροφορίες στην ομάδα για την περιοχή!

Επόμενη στάση, το Μονοπάτι της Βίδρας και ο Άραχθος ποταμός. Ένα τοπίο σαν ζωγραφιά, ιδανικό και για μικρά παιδιά, με το ποτάμι να έχει ένα μοναδικό πράσινο χρώμα. Η συνολική διαδρομή των 17 χιλιομέτρων, διαρκεί περίπου 8 ώρες αλλά ανήκει στην κατηγορία που όλοι μπορούνε να το περπατήσουν, αφού έχει ήπιο ύψος καθόλου ανηφόρες ή βράχια ενώ το μικροκλίμα με το ποτάμι δίπλα και τα δέντρα είναι δροσερό ακόμη και τις πολύ ζεστές μέρες.

 

Επόμενη στάση: ο Άραχθος. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι δεν πάει αμάξι συμβατό μέχρι κάτω αλλά μπορεί κάποιος να κατεβεί και με τα πόδια. Είναι εύκολο και έρχεσαι πιο κοντά στη φύση. Ανάσα οξυγόνου και δροσιάς. Μία όαση μέσα στο καυτό καλοκαίρι. Η δημοσιογραφική ομάδα κολύμπησε, έκανε φυσικό spa με άργιλο και απήλαυσε μία πραγματική όαση.

 

Καφεδάκι στην Ροδαυγή – για να κλείσει η εξόρμηση σωστά – ένα γραφικό χωριό με θέα στα Τζουμέρκα, τα Ακαρνανικά Όρη και τον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος χτίστηκε το 1804 και βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Για το βράδυ, η επιλογή της πόλης αποτελεί την ιδανική, καθώς έχει άπειρες προτάσεις για φαγητό και ποτό, ενώ η ενέργεια που αποπνέει είναι σχεδόν ηδονική.

 

Κρουαζιέρα στον Αμβρακικό παρέα με δελφίνια και χελώνες καρέτα καρέτα

Η τρίτη μέρα βρήκε την αποστολή στην Κορωνησία, μία λωρίδα γης μέσα στην θάλασσα. Ένα μαγευτικό ψαροχώρι, όπου το καΐκι “Κατερίνα” με τον καπετάν Μιχάλη και την κυρία Βάγια σε πάει για βαρκάδα στον Αμβρακικό. Εκεί, αισθάνεσαι ένα με το φυσικό περιβάλλον, αφού δεκάδες δελφίνια και χελώνες σε ακολουθούν κατά τη διάρκεια.

Στην Κορωνησία, ο Δημοσθένης Πατέντας και η αδελφή του, Γεωργία, μας περίμεναν στην ταβέρνα “Μυρταριά” για ένα ανεπανάληπτο γεύμα με τις καλύτερες προτάσεις. Χέλι καπνιστό της χαβιάρι από τοπικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε αυτά, φρέσκιες σαλάτες και καλό κρασί.

Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του με ένα απίστευτο γεύμα δίπλα στην γέφυρα με τον Δήμαρχο της πόλης, Χρήστο Τσιρογιάννη αλλά και τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικής και

 Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Χαρακλιά, με τους οποίους η ομάδα του Tourism Media & Events μοιράστηκε τις όμορφες εμπειρίες του ταξιδιού της.

Η Άρτα λοιπόν δεν είναι μόνο το Γιοφύρι της. Είναι μία πρόταση για όλους με ιστορία, γαστρονομία, φυσικές ομορφιές και καταπληκτικούς ανθρώπους.

Αυτό το ταξίδι θα μείνει ως αξέχαστη εμπειρία σε όλη τη δημοσιογραφική ομάδα, η οποία θα επιστρέψει κάποια στιγμή αδιαμφισβήτητα.. 3 μόνο ημέρες δεν ήταν αρκετές!

Οργάνωση Αποστολής: Ράνια Μπιτζιλέκη

Virtual Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshops 2021

Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshops

 

Τουρισμός Πολυτελείας

Luxury Tourism…
Greece has the power!

Tα Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshops απευθύνονται σε Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρήσεις (πολυτελή ξενοδοχεία & θέρετρα, σουίτες και ιδιωτικές βίλες, λιμουζίνες, ιδιωτικά τζετ, εστιατόρια haute cuisine, spas και πολυτελείς εγκαταστάσεις) που επιθυμούν να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους σε ξένες αγορές με δηλωμένες προτιμήσεις για τον τουρισμό πολυτελείας. Τα workshops προσφέρουν τη δυνατότητα διεθνούς δικτύωσης καθώς και προοπτικές ανάπτυξης στις επιχειρήσεις τους.

Αγορές – Στόχοι
Για τις αγορές πολυτελείας, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την περίοδο 2020-21 συμπεριέλαβε τις εξής αγορές:
Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το ενδιαφέρον αυτών των χωρών για ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνεται στον σταθερά αυξημένο αριθμό τουριστικών αφίξεων κάθε χρόνο.

Ρωσία: 313 – B2B Συναντήσεις

ΗΑΕ: 322  – B2B Συναντήσεις

– Live webinar

Το εισαγωγικό κομμάτι των εκδηλώσεών μας, το ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο, θέτει τις βάσεις για τη δικτύωση που θα ακολουθήσει τις επόμενες 2-3 ημέρες. Οι διακεκριμένοι ομιλητές μας θέτουν το πεδίο των πιο πρόσφατων τουριστικών τάσεων και στρατηγικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι εκπρόσωποι των προορισμών παίρνουν το λόγο με ζωντανές παρουσιάσεις πολυτελών προορισμών και εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Απευθύνονται, βέβαια, σε ξένους αγοραστές με πελατολόγιο που διακρίνεται για τις υψηλές απαιτήσεις και τις τάσεις πολυτέλειας.

– Αγοραστές

Σε συνεργασία με τις τοπικές εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι σημαντικότεροι αγοραστές των πολυτελών αγορών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους εντάσσονται στη λίστα των συμμετεχόντων.

Virtual Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshops 2021

Virtual Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshops 2021

Εναλλακτικός Τουρισμός

Την περίοδο 2020-21, η εταιρεία μας, Tourism Media & Events, διοργάνωσε πέντε Virtual Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshops. Η ιδέα  αυτού του εγχειρήματος εγκαινιάστηκε το 2014 έπειτα από ενδελεχείς συζητήσεις για τις προοπτικές και τη δυναμική του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Τουριστικές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς που ενδιαφέρονται να προωθήσουν το εναλλακτικό τουριστικό προϊόν τους σε νέες αγορές είναι οι κύριοι επωφελούμενοι του έργου. Οι ενδιαφερόμενοι επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν και εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου που
επιθυμούν να διεισδύσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους σε βασικές ξένες αγορές, προωθώντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Αγορές – Στόχοι

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για αυτό το έτος περιλάμβανε έξι αγορές – στόχους: Βέλγιο, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στον τουρισμό, η ομάδα πραγματοποίησε έρευνα αγοράς και συνεργάστηκε με βασικές εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων τόσο για τον τομέα του τουρισμού, όσο και για τον τομέα της γαστρονομίας.
Στόχος η διενέργεια προκαθορισμένων συναντήσεων B2B με κύριο στόχο την προώθηση νέων συνεργασιών.

Περιγραφή της εκδήλωσης

– Live Webinar
Εισαγωγικοί χαιρετισμοί από διακεκριμένες προσωπικότητες του κλάδου ανοίγουν το σεμινάριο, παρουσιάσεις των μοναδικών μας ελληνικών προορισμών και προϊόντων δίνουν μια μοναδική εισαγωγική ατμόσφαιρα.
– Διαδικτυακές συναντήσεις B2B
Ενεργώντας ως μεσολαβητές μεταξύ των δύο αγορών, διοργανώνουμε συναντήσεις B2B που συγκεντρώνουν
ελληνικούς προορισμούς και επιχειρήσεις και ταξιδιωτικούς πράκτορες ή ταξιδιωτικούς πράκτορες κάθε χώρας, για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ορατότητα και να θέσουμε τις βάσεις για νέες συνεργασίες.
– Κλήρωση Δώρων
Ειδικά δώρα προσφέρονται στους διακεκριμένους συμμετέχοντες.

3 . 4 7 3 

B 2 B   Σ Υ Ν Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ

– Live webinar

Το εισαγωγικό κομμάτι των εκδηλώσεών μας, το ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο, θέτει τις βάσεις για τη δικτύωση που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου 2-3 ημερών. Οι διακεκριμένοι ομιλητές του κλάδου θέτουν το πεδίο των πιο πρόσφατων τουριστικών τάσεων και στρατηγικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Οι εκπρόσωποι των προορισμών παίρνουν την σκυτάλη κάνοντας ζωντανές παρουσιάσεις στο ακροατήριο των πιθανών αγοραστών, διασφαλίζοντας τη μέγιστη προβολή τους.

– Αγοραστές

Σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι σημαντικότεροι αγοραστές της κάθε αγοράς εκφράζουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους. Το βρετανικό workshops έφτασε τον υψηλότερο αριθμό αγοραστών με 154 Bρετανούς ταξιδιωτικούς  πράκτορες.

Fam trip στην Πάργα: Ένα «πολύχρωμο» ταξίδι εμπειρίας στην καρδιά του τουρισμού της Ηπείρου

Fam trip στην Πάργα: Ένα «πολύχρωμο» ταξίδι εμπειρίας στην καρδιά του τουρισμού της Ηπείρου 

Πολύχρωμη σαν πίνακας ζωγραφικής με γραφικά σοκάκια και καταγάλανες παραλίες, η Πάργα είναι πολλά περισσότερα από έναν δημοφιλή  τουριστικό προορισμό.

Στην Πάργα, βιώνεις την ιστορία του τόπου μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα  που είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε μια κόλα χαρτί.

Η καρδιά του τουρισμού της Ηπείρου χτυπά δυνατά σ’ αυτή την πανέμορφη  κωμόπολη του νομού Πρέβεζας με τους περίπου 4.000 κατοίκους, που θυμίζει νησί. Ο αριθμός αυτός,  πολλαπλασιάζεται επί πέντε κατά τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου.

Φτάνοντας στην Πάργα, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής αποστολής μετά από πρόσκληση του Δήμου, μας περίμενε η πρώτη έκπληξη.

Η  λίμνη Καλοδίκη, πλημμυρισμένη από νούφαρα δημιουργεί ένα μοναδικό τοπίο πρωτόγνωρης ομορφιάς σε αποχρώσεις του μωβ και του πράσινου.  Τη συναντάς λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη  φτάνοντας από τα Ιωάννινα από όπου ήρθαμε αεροπορικώς.

Η πρόσβαση είναι εύκολη και οδικώς. Απέχει  περίπου 4 ώρες από Αθήνα μέσω της Ιόνιας οδού και από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας . Αυτό το asset, τα τελευταία χρόνια, την έχει καταστήσει «ανταγωνιστική» επιλογή και για τους  εγχώριους τουρίστες  με την δημοφιλία της στους Έλληνες επισκέπτες να εκτινάσσεται κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

To πιο κοντινό αεροδρόμιο είναι το αναβαθμισμένο του Ακτίου το οποίο συνδέεται με πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από εκεί, επιλέγεις την απολαυστική  διαδρομή  μέσω Πρέβεζας,  διανύοντας μια  απέραντη ακτογραμμή με εξωτικές παραλίες. Αξίζει τον κόπο μια στάση για βουτιά στις παραλίες του Βράχου και της Λούτσας.

Στην είσοδο της  πόλης αισθάνεσαι την μοναδική αύρα της θάλασσας με το νησάκι της Παναγιάς να πρωταγωνιστεί  στη σκιά του Ενετικού  κάστρου.

Το  Ενετικό Κάστρο

Χτισμένο περί τα μέσα του 14ου αιώνα από τους Νορμανδούς και πλήρως οχυρωμένο για κάθε αντίπαλο που ήθελε να το καταστρέψει, προκειμένου να λεηλατήσει την πόλη και τα υπάρχοντα των κατοίκων της.

Οι Ενετοί το 1792 χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο, που μένει απόρθητο .

Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κτήρια που φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις εκθέσεις καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο- καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγάζεται έκθεση φωτογραφίας. Όταν πέφτει ο ήλιος το κάστρο φωτίζεται δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Μουσείο Λαδιού  Paragaea  

«Τα προϊόντα μας είναι χειροποίητα με φροντίδα και μεράκι.  Προέρχονται αποκλειστικά από τα κτήματα της σε μικρής κλίμακας παραγωγή και φέρνουν ανώτερη ποιότητα και αυθεντική ελληνική γεύση»  εξηγεί ο κύριος Ηλίας Λιάκρης ο οποίος ανακαίνισε το παλαιό ελαιοτριβείο που λειτουργούσε έως το 1974 και πλέον λειτουργεί ως Μουσείο Λαδιού.

Εκεί θα δεις όλη την παραγωγή λαδιού όπως γινόταν παλιά, προβολή video, ξενάγηση και γευσιγνωσία ελαιολάδου, ενώ επιπλέον προσφέρει και γευσιγνωσία 6 αντιπροσωπευτικών κρασιών της Ελλάδας .

Επίσης διοργανώνονται και βραδιές μαγειρικής cooking experience, παρουσία του κοινού.

Μην παραλείψεις να προμηθευτείς gourmet παραλλαγές ελαιόλαδου, όπως το paragea -λεμόνι.

Άλλωστε η λιανοελιά ευδοκιμεί στην Πάργα και αποτελεί βασικό παραγωγικό προϊόν της περιοχής.

Ο Μυθικός Αχέροντας

Επιβάλλεται να επισκεφτείς τον  ποταμό Αχέροντα. Στο σημείο που βρίσκονται οι πηγές, θα διασκεδάζεις κάνοντας extreme sport όπως rafting zipline ή ιππασία. Θα δροσιστείς στα κρύα νερά του και αν ανήκεις στου πιο τολμηρούς θα βουτήξεις!

Αν πάλι οι δραστηριότητες δεν είναι το φόρτε σου αξίζει να πας για να απολαύσεις το μοναδικό τοπίο και να απολαύσεις ένα τσιπουράκι   με εκλεκτό μεζέ  όπως το «Μυθικόν» που μας φίλεψαν και παράγουν οι ιδιοκτήτες του  café που βρίσκεται  στην όχθη του ποταμού.

Στο ίδιο σημείο υπάρχει και κατάλυμα για διαμονή.

 Αρχαίο Νεκρομαντείο

Φεύγοντας από τον Αχέροντα,  αξίζει να κάνεις μια στάση  στο αρχαίο Νεκρομαντείο που βρίσκεται στο χωριό Μεσσοπόταμος.

Η ξενάγηση από τον πρόεδρο του συλλόγου “Φίλοι Νεκρομαντείου και Αχέροντα” και λάτρη του πολιτισμού, Σπύρο Ράπτη μας βοήθησε να γνωρίσουμε την ιστορία του με τον καλύτερο τρόπο.

Το Νεκρομαντείο είναι χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στον οποίο κατέληγαν οι επισκέπτες από το Ακρωτήρι Χειμέριο του χωριού Αμμουδιά, για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. διασωθέντων μνημείων.Βαρκάδα και φαγητό στην Αμμουδιά

Ιδιαίτερα γραφικό είναι και το χωριό  Αμμουδιά στις εκβολές του Αχέροντα. Ο πιο διάσημος βαρκάρης της περιοχής φέρει το «πρωσονύμιο» «Χάρος». Όχι μόνο δεν τον ενοχλεί, αλλά πολλές φορές το υποστηρίζει και με την αντίστοιχη ενδυμασία!

Η βαρκάδα μαζί του είναι μια μοναδική εμπειρία καθώς ως άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του, φρόντισε να σταματά και να μας ενημερώσει για όλα τα «μυστικά» που κρύβονται στις εκβολές του ποταμού.

Στην Αμμουδιά απολαύσαμε επίσης εξαιρετικά  φρέσκα ψάρια και θαλασσινά  στην ταβέρνα του «Πατέρα».

Η «Οικοδέσποινα» της περιοχής η κα Άννα Αθανασίου ,πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Δωματίων και  Διαμερισμάτων Αμμουδιάς Δήμου Πάργας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πρέβεζας συζήτησε μαζί μας για τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης της. Μιας  περιοχής ανεξερεύνητης από τους πολλούς που είναι σίγουρο ότι αν την επισκεφτείς θα σε μαγέψει.

Να σημειώσουμε ότι το Καλοκαίρι, στην Αμμουδιά, πραγματοποιούνται πολλές και ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο «Βianco» εκτός από την υπέροχη θέα, θα απολαύσεις εξαιρετική Ιταλική κουζίνα.

Το «Med» με την απίστευτη θέα από ψηλά, είναι ιδανικό για φαγητό καφέ και κοκτέιλ όλες τις ώρες της ημέρας.

Παραλίες

Είναι τόσες οι παραλίες στην περιοχή, σχεδόν όλες με άμμο, που ο επισκέπτης δεν θα βαρεθεί για κανένα λόγο.

Κρυονέρι, Βάλτος (Γαλάζια Σημαία), Σπαρτίλα, Σαρακήνικο, Βουλιαγμένο, Λύχνος, Αη Γιαννάκης  είναι μερικές από αυτές, με εύκολη οδική πρόσβαση ή με καραβάκι από το λιμάνι της Πάργας.

Βράχος- Λούτσα

H παραλία Βράχου – Λούτσας έχει μήκος 4 χλμ. με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και χρυσή λεπτή άμμο.

Είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νομού Πρεβέζης, πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες που διατίθενται δωρεάν καθώς επίσης ντουζιέρες και αποδυτήρια.

Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ η παραλία Βράχου – Λούτσας είναι μια ιδανική επιλογή καθώς μπορούν παίξουν beach volley, ρακέτες ή να κάνουν windsurf, ιστιοπλοΐα, θαλάσσιο σκι κ.α.

Γι’ αυτούς που αγαπούν να ψαρεύουν η παραλία Βράχου – Λούτσας ενδείκνυται και γι’ αυτό.

Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και διαθέτει αξιόλογα καταλύματα και υποδομές  και σίγουρα αποτελεί κορυφαία επιλογή για όσους προτιμούν διαμονή «δίπλα στο κύμα»  στην πιο όμορφη παραλία της περιοχής.

Ο κ. Δημήτρης Ευθυμίου γραμματέας της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Πρέβεζας και γενικός γραμματέας της ΣΕΤΚΕ, που έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, μας υποδέχτηκε μας ξενάγησε και μας ενημέρωσε για την πραγματικά σημαντική δυναμική του Βράχου και της Λούτσας.

Η Πάργα του μέλλοντος…

Η εικόνα που κρατάς από την Πάργα, είναι μιας πόλης τουριστικής αλλά προσεγμένης , καθαρής και φιλόξενης. Μιας εικόνας, που αντανακλά στο πρόσωπο του Δημάρχου της κ. Νίκου Ζαχαριά.

Όλες της μέρες της παραμονής μας, τον συναντούσαμε ανάμεσα στον κόσμο από το πρωί ως το βράδυ να φροντίζει για την παραμικρή λεπτομέρεια επιλύοντας επι τόπου  και προσωπικά, οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει δυσλειτουργία στην πόλη.

«Δεν είμαι άνθρωπος του γραφείου», παραδέχεται ο ίδιος. «Η δουλειά μου είναι έξω, με τον κόσμο, να αφουγκράζομαι και να επιλύω τα θέματα. Με το σκουτεράκι  μου κυκλοφορώ διαρκώς σε κάθε σημείο της περιοχής μας για να διαπιστώνω προσωπικά πως όλα λειτουργούν σωστά» συμπληρώνει με χαμόγελο.

Πρώτο του μέλημα η καθαριότητα. «Η Πάργα είναι μια καθαρή πόλη. Παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει χώρους στάθμευσης αυτοκινήτου, διότι το κυκλοφοριακό είναι μεγάλο θέμα. Αναζητούμε κι άλλους, σε συνεργασία με ιδιώτες και ετοιμάζουμε ένα μεγάλο στην είσοδο της πόλης για 400 οχήματα. Κατασκευάσαμε και δύο μεγάλα πεζοδρόμια και θα τα επεκτείνουμε. Σε λίγες ημέρες θα μονοδρομήσουμε, πιλοτικά, για φέτος το καλοκαίρι τον κεντρικό δρόμο, ώστε να εφαρμοστεί κανονικά του χρόνου και θα στρώσουμε νέα άσφαλτο» εξηγεί ο κ. Ζαχαριάς.

Ο «ποιοτικός» τουρισμός, δεν αρκείται, βέβαια μόνο σε αυτά. Μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια  , ο κ. Ζαχαριάς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε άμεσα δύο σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, για κατοίκους και επισκέπτες και θα προμηθευτούμε ηλεκτρικά οχήματα στον δήμο».

Στα πλάνα της δημοτικής Αρχής είναι και η δημιουργία υδατοδρομίου, που θα φέρει επισκέπτες υψηλότερου εισοδήματος, καθώς οι Παξοί, που βρίσκονται απέναντι και η Κέρκυρα πιο πάνω, έχουν ήδη αδειοδοτημένα  υδατοδρόμια.

Λένε πως αν επισκεφτείς για μια φορά την Πάργα, θέλεις πάντα να επιστρέφεις. Είναι από τους προορισμούς που έχουν σταθερούς επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η Πάργα άλλωστε, δεν «εξαντλείται» σε λίγες μέρες καλοκαιρινών διακοπών. Πάντα αφήνεις κάτι για να δεις την επόμενη φορά.

Εμείς ήδη καταστρώνουμε τα πλάνα μας για το επόμενο ταξίδι σ αυτόν τον πανέμορφο προορισμού της Ηπείρου!

Γαστρονομία – φαγητό

Στην Πάργα θα βρεις κάθε είδους κουζίνα σε προσεγμένα εστιατόρια.

Στο «Βενετσιάνο» δοκιμάσαμε -κυριολεκτικά- μαμαδίστικα μαγειρευτά πιάτα, αφού η  μητέρα  της οικογένειας μαγειρεύει από τις 6 το πρωί από γεμιστά μέχρι κατσικάκι στο φούρνο.

Στον «Σάκη» ξεχωρίζει η αυθεντική ελληνική κουζίνα και τα πιάτα της ώρας, όλα φτιαγμένα από αγνά υλικά και πρώτες  ύλες.

Διαμονή

Η Πάργα διαθέτει πολλά και αξιόλογα καταλύματα για όλες τις προτιμήσεις.

Εμείς μείναμε στο Magda’S Hotel. Τοποθετημένο σε απόσταση γύρω στα 1 χλμ. από το κέντρο της Πάργας, το παρέχει κλιματιζόμενα δωμάτια με θέα στον κήπο, πισίνα και… αυθεντική Ηπειρώτικη φιλοξενία!

Ευχαριστούμε επίσης  για την φιλοξενία μέρους της δημοσιογραφικής ομάδας  το Alfa Hotel σε απόσταση 1,9χλμ. από την Παραλία Λύχνος .

Για  διαμονή στην «καρδιά» της πόλης, σoυ  προτείνουμε ανεπιφύλακτα και το Acrothea Hotel,     xτισμένο αμφιθεατρικά και με μοναδική θέα στο Ιόνιο.

*Ευχαριστούμε θερμά για την πρόσκληση τον Δήμο Πάργας για τη  φιλοξενία και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο Τουρισμού κ. Σπύρο Πιτσαρό ο οποίος φρόντισε για την αξέχαστη φιλοξενία μας στην Πάργα.

 Της Ράνιας Μπιτζιλέκη

Fam Trip στη Φλώρινα: «Όταν η νύφη βγάζει τα λευκά της»

Fam Trip στη Φλώρινα: 

«Όταν η νύφη βγάζει τα λευκά της»

Σ’ ένα μαγευτικό γαστρονομικό ταξίδι εξοικείωσης, η Tourism Media & Events, επισκέφτηκε την πανέμορφη Φλώρινα, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλη Άμπα και με την υποστήριξη της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Η Φλώρινα «έβγαλε τα λευκά της» και υποδέχτηκε ολάνθιστη τη δημοσιογραφική ομάδα σε ένα press fam trip με επίκεντρο τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Έπειτα από γευστικές δοκιμές, περιηγήσεις, νέες ανακαλύψεις και επαφές με τους ντόπιους, ο στόχος της γνωριμίας με τη «Νύμφη» της Δυτικής Μακεδονίας επιτεύχθηκε, αφήνοντας ανοιχτές εκκρεμότητες για μελλοντικές επισκέψεις.

Η αποστολή έφτασε στη Φλώρινα και ύστερα από περιήγηση στο κέντρο της πόλης, κατέφτασε σε ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως κτήματα παραγωγής κρασιού, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και δοκίμασε τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από διαφορετικές ποικιλίες.

Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη σε εργαστήριο γλυκών του κουταλιού της Φλώρινας, όπου η αποστολή γεύτηκε το φημισμένο παραδοσιακό γλυκό «καρυδάτο».

Προς έκπληξη όλων, το πρώτο γεύμα πραγματοποιήθηκε στο καταπράσινο Πάρκο Αγίου Παντελεήμονα, όπου ο σεφ Γιώργος Τσελίδης και η ομάδα του υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους με ένα εντυπωσιακό τραπέζι στη φύση και μια ξυλόσομπα, ετοιμάζοντας ένα πλούσιο με τοπικές γεύσεις γεύμα.

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου εναρμονίστηκαν καλλιτεχνικά από τη μαγειρική ικανότητα και τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής του σεφ, καθώς σε ένα γεύμα συμπεριλήφθηκαν όλες οι ντόπιες γευστικές ιδιαιτερότητες (κεμπάπια, πιπεριές Φλωρίνης).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Άμπας παρευρέθη στο γεύμα και συνομίλησε εκτενώς με τους δημοσιογράφους, ενώ δήλωσε στα παρευρισκόμενα ΜΜΕ τις δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού και φυσιολατρικού τουρισμού της περιοχής.

Η γευσιγνωσία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου με την πραγματοποίηση επισκέψεων στο «σπίτι» της πιπεριάς Φλωρίνης και σε εργαστήριο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, όπου η ομάδα γνώρισε βήμα-βήμα τις διαδικασίες παραγωγής. Επόμενος σταθμός στη γευστική περιήγηση ήταν οι εγκαταστάσεις παραγωγής τοπικών φασολιών. Όλα τα ντόπια προϊόντα προέρχονται από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες.

Όλες οι γευστικές δοκιμές συνδυάστηκαν με περιηγήσεις στην όμορφη μακεδονική φύση. Η ομάδα γνώρισε τη σπάνια φυλή προβάτων στο Βαρικό Φλωρίνης, αλλά και το Νυμφαίο, έναν παραδοσιακό οικισμό του όρους Βέρνον (Βίτσι) που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO.

Η τρίτη μέρα βρήκε την αποστολή να απολαμβάνει τα μαγευτικά τοπία των Πρεσπών, κοντά στα ελληνικά σύνορα. Η Μικρή Πρέσπα μετέφερε τους περιηγητές αιώνες πίσω με τα υπέροχα αρχαία μνημεία να δεσπόζουν στις ακτές της, ενώ η εξωτική βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα και το Ψαρικό τους έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουν αξιοθέατα θρησκευτικού τουρισμού.

Το υδάτινο στοιχείο που συνδυάζεται με την καταπράσινη παρθένα φύση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Ήταν αδύνατο να μην πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον Νερόμυλο της Φλώρινας, που έχει διακριθεί με Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί τον μοναδικό διασωθέντα μύλο της περιοχής από το 1930.

Η Φλώρινα, περνώντας πλέον στη μεταλιγνιτική περίοδο, προβάλλει τις ομορφιές της και τις πολλά υποσχόμενες γεύσεις της, δημιουργεί γαστρονομικό πολιτισμό και προσκαλεί νέους εξερευνητές και γευσιγνώστες να την ανακαλύψουν.

http://www.visitwestmacedonia.gr/ 

ALWAYS WELCOME, Ταξιδιωτικός Οδηγός

Το ALWAYS WELCOME είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός 100 σελίδων για την Ελλάδα στην Αραβική γλώσσα, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.

Περιλαμβάνει φωτογραφίες και πληροφορίες για διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς και συνέντευξη της τότε υπουργού Τουρισμού.