Ένα μοναδικό ταξίδι στο δήμο Άργους Μυκηνών

 

 

 

Ένα μοναδικό ταξίδι στο δήμο Άργους Μυκηνών

Ένας νέος προορισμός έχει γεννηθεί τα τελευταία έτη στην Πελοπόννησο. Πρόκειται για το Δήμο Άργους Μυκηνών που αποτελεί ένα ζωντανό Μουσείο της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας της χώρας.

Σήμερα το Άργος παντρεύει το παλαιό με το νέο, με πεζοδρομημένο ένα μεγάλο τμήμα του, μεγάλες πλατείες, εστιατόρια και καφέ μπαρ που ξεχωρίζουν. Σε λιγότερο από μιάμιση ώρα από την Αθήνα κάλλιστα μπορεί να το επισκεφθείς ως ημερήσια εκδρομή.

 

 

Με ορμητήριο το Άργος δύναται να ανακαλύψεις το παράλιο κομμάτι του από τη Νέα Κίο ως το Κιβέρι, με τις μοναδικές ψαροταβέρνες τους αλλά και κρυμμένους γαστρονομικούς προορισμούς με ωραίο παραδοσιακό φαγητό όπως για παράδειγμα η ταβέρνα Σπηλιά.

Όμως η ευρύτερη περιοχή πέραν του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου των Μυκηνών διαθέτει ένα συγκλονιστικό μνημείο κρυμμένο στη λήθη της ιστορίας που σε μαγεύει. Πρόκειται για την Πυραμίδα στο Ελληνικό με το μοναδικό μαγνητικό πεδίο που σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου προϋπήρχε των Πυραμίδων της Αιγύπτου.

Το Άργος, η αρχαιότερη συνεχώς κατοικούμενη πόλη της Ευρώπης και της Ελλάδας, παρά τις καταστροφές που υπέστη κατά καιρούς από επιδρομείς και κατακτητές, πάντοτε κτιζόταν στην ίδια θέση. Αυτό βεβαιώνεται και σήμερα από την αρχαιολογική σκαπάνη στα υπό οικοδόμηση οικόπεδα, τα οποία αποκαλύπτουν τη ζωή των παλαιότερων εποχών.

Ως η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας, συμμετέχει στο Δίκτυο των Αρχαιότερων Πόλεων της Ευρώπης και αποτελεί το μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο της χώρας, με πολυάριθμα και μοναδικά ευρήματα που τοποθετούνται σε κάθε ιστορική περίοδο των Ελλήνων. Έχει να προτείνει στον επισκέπτη πλήθος μνημείων από τους προϊστορικούς και ιστορικούς χρόνους, μουσεία, ιστορικές εκκλησίες και πλούσια εκκλησιαστικά κειμήλια, την παλιά πόλη, χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, νεοκλασικά κτίρια, κ.λ.π.

Επισημαίνεται Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών συστάθηκε το 2010 με το Πρόγραμμα «Καλλικράτης». Δημιουργήθηκε από την συνένωση 6 προϋπαρχόντων Δήμων και 2 Κοινοτήτων, που λειτούργησαν από 01-01-1999, μέχρι 31-12-2010 και είχαν δημιουργηθεί το 1997, με το Σχέδιο «Καποδίστριας». Οι Δήμοι αυτοί ήταν, ο Δήμος Άργους, ο Δήμος Μυκηναίων, ο Δήμος Κουτσοποδίου, ο Δήμος Λέρνας, ο Δήμος Λυρκείας, ο Δήμος Νέας Κίου, η Κοινότητα Αλέας και η Κοινότητα Αχλαδοκάμπου, οι οποίοι στη συνέχεια μετατράπηκαν σε Δημοτικές Ενότητες. Έδρα του διευρυμένου Δήμου Άργους – Μυκηνών, ορίσθηκε το Άργος και ιστορική έδρα οι Μυκήνες. Τα όρια του Δήμου, ουσιαστικά αντιστοιχούν στα όρια της παλαιότερης Επαρχίας Άργους.

 

Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης

Το Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας στεγάζεται στη δυτική και νοτιοδυτική πτέρυγα των Στρατώνων Καποδίστρια που δεσπόζει στο Κέντρο του Άργους..

Το συγκρότημα των Στρατώνων, ιστορικό διατηρητέο κτίσμα, βρίσκεται σε κεντρική θέση της πόλης και σε μεγάλη εγγύτητα με το νεοκλασικό κτήριο της Δημοτικής Αγοράς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους.

Ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο/Αρχαία Αγορά

Στις νοτιοανατολικές υπώρειες του λόφου της Λάρισας ιδρύθηκε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους (300-250 π.Χ.) το Θέατρο. Με χωρητικότητα 20.000 περίπου θεατών αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα η χωρητικότητα δεν ξεπερνά τις 4.000 θέσεις. Στη μακρόχρονη χρήση του φιλοξένησε τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες των Νεμέων, καθώς και αγώνες προς τιμήν της Ήρας. Στα Ρωμαϊκά χρόνια πρέπει να καθιερώθηκαν και αγώνες προς τιμήν του αυτοκράτορα.

Κάστρο Λάρισα

Η ιστορία των οχυρώσεων στο λόφο της Λάρισας ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει έως και την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821. Ακολουθώντας τη μακραίωνη ιστορία της πόλης του Άργους, από την Προϊστορική Εποχή, αποτελούσε ανέκαθεν οχυρό παρατηρητήριο και ύστατη γραμμή άμυνας της πόλης.

Κεφαλάρι

Το Κεφαλάρι είναι πανέμορφο χωριό. Τα σπίτια του είναι απλωμένα σε μεγάλη έκταση και κτισμένα ανάμεσα σε πανύψηλα δένδρα και περιβόλια. Δυτικά του χωριού υψώνεται το όρος Χάον. Η λέξη ετυμολογείται πιθανότατα από το ρήμα χαίνω (χάσκω), επειδή στις νότιες υπώρειες του όρους υπάρχει σπήλαιο βάθους 110 μ. περίπου. Το σπήλαιο αυτό χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο και κατοικία από ανθρώπους της προϊστορικής περιόδου, όπως καταδεικνύουν ίχνη και διάφορα ευρήματα, που έφεραν στο φως Γερμανοί σπηλαιολόγοι το 1970. Το σπήλαιο, επίσης, χρησιμοποιήθηκε ως ασφαλές καταφύγιο κατά τους βομβαρδισμούς τον Απρίλιο 1941.

Πυραμίδα Ελληνικού

Η πυραμίδα του Ελληνικού (παλαιότερα ονομαζόταν πυραμίδα του Κεφαλαρίου) είναι ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα το οποίο με το επιβλητικό και δυναμικό του σχήμα εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Βρίσκεται στα όρια του χωριού Ελληνικό Αργολίδας, σε απόσταση δύο χιλιόμετρα από το Κεφαλάρι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ακαδημαϊκού κ. Π. Θεοχάρη, η κατασκευή του μνημείου χρονολογείται το έτος 2720 π.Χ. Η χρονολογία προσδιορίστηκε στην πρωτοελλαδική περίοδο ΙΙΙ με την επιστημονική μέθοδο της θερμοδιαύγειας.

Ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει ότι το μνημείο ήταν πολυάνδριο (ομαδικός τάφος πολεμιστών) των Κεγχρεών. Μεταγενέστεροι επιστήμονες εικάζουν ότι πρόκειται για ταφικό μνημείο ή φρυκτωρία ή παλαιό αστεροσκοπείο, επειδή μαζί με μία άλλη πυραμίδα πού ήταν κτισμένη εκεί κοντά, είχαν προσανατολισμό στον αστερισμό του σείριου. Το σημείο που βρίσκεται το μνημείο είναι στρατηγικής σημασίας, επειδή ελέγχει τη χερσαία οδό του Άργους με τις αρχαίες Υσιές και την Τεγέα και την είσοδο του αργολικού κόλπου και είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού από τις αρχαίες πόλεις Ναύπλιο και Τίρυνθα. Για το λόγο αυτό πολλοί πιστεύουν ότι οι Δαναοί χρησιμοποιούσαν το μνημείο ως φρυκτωρία, για να παρακολουθούν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες εχθρικές επιθέσεις (φρυκτός=αναμένος δαυλός)Από σύγκριση του μνημείου με τα αρχαία τείχη στη Λάρισα του Άργους ή την ακρόπολη του Αχλαδόκαμπου (αρχαίες Υσιές) ή το Κριτήριο του αρχαίου Άργους (το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου), θα προκύψει η στενή σχέση μεταξύ τους ως προς την τεχνοτροπία και τη χρονολογία της κατασκευής τους.

Επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο Μυκηνών

Η αναγκαιότητα ίδρυσης ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου για την αποθήκευση και έκθεση των ευρημάτων των ανασκαφών ενός και πλέον αιώνα στις Μυκήνες είχε γίνει επιτακτική στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο Γεώργιος Ε. Ο Μυλωνάς σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε τη σοφία που διέθετε τη θέση του στις βόρειες υπηρεσίες της Ακροπόλεως κάμπτοντας τις ενστάσεις των τοπικών εκπροσώπων που επιθυμούσαν την ίδρυση του νέου μουσείου στον παρακείμενο οικισμό.

 

Ξενάγηση στο Μουσείο Μυκηνών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών βρίσκεται βόρεια της Ακρόπολης των Μυκηνών, εντός του επισκέψιμου ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου. Τα εκθέματά του αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της ζωής και των μεταθανάτιων αντιλήψεων των Μυκηναίων, αλλά και των επιτευγμάτων του Μυκηναϊκού πολιτισμού, που επέδρασαν καθοριστικά στη δημιουργία του ελληνικού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων.

 

Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: Άνοιγμα στην τουριστική αγορά της Βορείου Ελλάδος

Άνοιγμα στην τουριστική αγορά της Βορείου Ελλάδος επιχειρεί ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού με στόχο να καταστήσει γνωστό τον προορισμό της Βορείου Εύβοιας ευρύτερα γνωστό.

Σε δείπνο εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαΐου, ο Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού και η Ένωση Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στο τουριστικό κοινό της Βορείου Ελλάδος να επισκεφθεί την περιοχή της Αιδηψού, και κατ΄ επέκταση της Βορείου Εύβοιας, με τις απαράμιλλες ομορφιές τα μοναδικά εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα και τις Value for Money υπηρεσίες.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πέραν του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θοδωρή Ρουμελιώτη παρευρέθησαν, η κα Λεμονιά Μουλά αρμόδια για θέματα Τουρισμού Πολιτισμού του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού και ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης κ. Λεωνίδας Κούτσικας.

Ο προορισμός

Με 2,5 ώρες περίπου απόσταση από την Θεσσαλονίκη τα Λουτρά Αιδηψού, όπου βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια, είναι γνωστά για τα ιαματικά νερά και τις ευεργετικές ιδιότητές τους. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας από εξειδικευμένο προσωπικό και ποιοτική φιλοξενία στα ξενοδοχεία (όλων των κατηγοριών, από 2 έως και 5 αστέρων) της περιοχής και να γευθούν την τοπική κουζίνα και τους θαλασσινούς μεζέδες στα γύρω χωριουδάκια και τα παραθαλάσσια ουζερί.

Στη Βόρεια Εύβοια προσφέρονται όλες οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς υπάρχουν πολύ γνωστά μοναστήρια (Αγ. Ιωάννης Ρώσσος, Όσιος Δαυίδ κ.α.), επισκέψιμα οινοποιία, τυροκομεία, τα παγκοσμίως γνωστά σύκα Ταξιάρχη, χαρτογραφημένα μονοπάτια για πεζοπορία, κέντρο ιππασίας, αρχαιολογικοί χώροι, κέντρο θαλάσσιων σπορ και, φυσικά, αμέτρητες οργανωμένες και μη παραλίες.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι τα Λουτρά Αιδηψού αποτελούν το τουριστικό κέντρο της Βορείου Εύβοιας και δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να κάνει τις διακοπές του εξορμώντας στα κοντινά παραθαλάσσια αλλά και ορεινά χωριουδάκια.

Η πρώτη πόλη Θερμαλισμού και Ευεξίας στην Ελλάδα

Όπως σημειώνει ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ιωάννης Γ. Κοντζιάς :

«Ο Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού διαθέτει ένα μοναδικό γεωμορφολογικό ανάγλυφο και ένα πλούσιο πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο για κάθε ταξιδιώτη που θα θελήσει να τον επισκεφθεί.

Οι πολλαπλές μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στην περιοχή ικανοποιούν κάθε γενικό και ειδικό ενδιαφέρον των επισκεπτών. Πρόκειται για έναν τόπο που μπορεί και θέλει να κεντρίσει το ταξιδιωτικό ενδιαφέρον όλο το χρόνο. Με βασικό σημείο αναφοράς την πρώτη πόλη Θερμαλισμού και Ευεξίας στην Ελλάδα και τον κόσμο, την Αιδηψό. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ήταν πάντα για εμάς ένας τόπος με τον οποίο είχαμε και έχουμε άμεση σχέση και συνεχή επαφή. Στην συνάντηση αυτή σκοπός μας είναι να επανασυστήσουμε την Αιδηψό και τον Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού ως τον ιδανικό τουριστικό, αθλητικό, πολιτιστικό-ιστορικό και εναλλακτικό προορισμό όλων.»

O πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού κ. Θοδωρής Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι:

«σκοπός της αποψινής εκδήλωσης είναι η προώθηση και προβολή της Λουτρόπολης της Αιδηψού και των ευρύτερων τουριστικών περιοχών. Η Αιδηψός είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ιαματικά της νερά, ένα φυσικό πλούτο ο οποίος δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να περάσει στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας. Είναι το τουριστικό κέντρο της βορείου Εύβοιας και προσφέρει όλες τις μορφές τουρισμού με σημαντικότερη αυτή του ιαματικού. Το φετινό καλοκαίρι θα γίνουν σημαντικές εκδηλώσεις στην περιοχή μας όπως είναι το Evia film project από το κινηματογραφικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ο κολυμβητικός μαραθώνιος του Αρτεμισίου. Με αφορμή λοιπόν την έναρξη της τουριστικής σεζόν απευθύνω κάλεσμα στον κόσμο της Θεσσαλονίκης και της βορείου Ελλάδος να επιλέξει την Αιδηψό για τις καλοκαιρινές του διακοπές».

Fam Press Trip Β. Εύβοια: στον παράδεισο της «διπλανής πόρτας»

Fam Press Trip Β. Εύβοια: στον παράδεισο της «διπλανής πόρτας»

Στο πρόσφατο ταξίδι μας στην Β. Εύβοια περιηγήθηκε δυναμική ομάδα 7 δημοσιογράφων, αποτελούμενη από εκπροσώπους ΜΜΕ του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και travel photographers, youtubers και authentic experience bloggers.

Η Βόρεια Εύβοια αποτελεί τον παράδεισο της «διπλανής πόρτας» ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι βίωσε μια τεράστια καταστροφή από τις πυρκαγιές.

Το πρόγραμμα περιήγησης περιλάμβανε επισκέψεις και γνωριμία με σημαντικά τοπόσημα της Β. Ευβοίας – μουσεία, ιστορικά μοναστήρια, φημισμένα ιαματικά λουτρά, γραφικά ουζερί και οικισμούς, πεζοπορία σε μονοπάτια, ιππασία και  αξέχαστες γαστρονομικές αποδράσεις – προσφέροντας ολοκληρωμένη εμπειρία του  τουριστικού και γαστρονομικού προϊόντος της περιοχής.

Η γνωριμία με την Βόρεια Εύβοια περιλάμβανε εκτός από επισκέψεις στα πιο όμορφα και ξεχωριστά σημεία αυτού του τόπου, βιωματικές εμπειρίες με εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και γνωριμία με ανθρώπους αφοσιωμένους με πάθος σε αυτό που κάνουν για να δώσουν στον τόπο τους την ευκαιρία να αναγεννηθεί.

Προκόπι: Στο χωριό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου

Η πρώτη στάση έγινε στο Προκόπι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, στο Δήμο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Ένα χωριό με πλούσια ιστορία, απλωμένο στην καρδιά της κοιλάδας που σχηματίζει ο πόταμος Κηρέας, στο κέντρο της Βόρειας Εύβοιας. Ένας προορισμός για μονοήμερη εκδρομή, αλλά και σταθμός για όσους ταξιδεύουν στη Βόρεια Εύβοια μέσω Χαλκίδας.

Το χωριό είναι γνωστό για τον ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, ο οποίος έχει καταστήσει το Προκόπι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα προσκυνηματικού τουρισμού στην Ελλάδα. Εδώ φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 πρόσφυγες από το Προκόπι της Καπαδοκίας της Μικράς Ασίας. Χιλιάδες είναι οι προσκυνητές, από όλο τον κόσμο, που επισκέπτονται την εκκλησία για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του Αγίου.

Αιδηψός: Η πρωτεύουσα των ιαματικών νερών

Επόμενη στάση, η Αιδηψός. Η μεγαλύτερη λουτρόπολη της Ελλάδας, με παράδοση αιώνων χάρη στις φημισμένες ιαματικές πηγές, αποτελεί προορισμό όλο τον χρόνο. Εδώ είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ευεργετική ιδιότητα των νερών και να χαλαρώσουμε σε έναν τόπο ευεξίας και ηρεμίας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών λουτρών της Αιδηψού ήταν γνωστές ήδη από την αρχαιότητα. Αναφορά σε αυτές γίνεται από το 350 π.Χ. από τον Αριστοτέλη, αλλά και το 300 π.Χ. από τον Αθηναίο στο βιβλίο του «Δειπνοσοφισταί».

Το Υδροθεραπευτήριο της Αιδηψού, ένα από τα γνωστότερα και μεγαλύτερα κέντρα υδροθεραπείας στην Ελλάδα, διαθέτει ατομικούς λουτήρες με σύστημα υδρομασάζ και δινόλουτρων, εσωτερικές ιαματικές δεξαμενές κινησιοθεραπείας και ιαματική εξωτερική δεξαμενή με καταρράκτες υδρομασάζ.

Επίσκεψη στο Thermae Sylla Spa

Το πιο εντυπωσιακό κτήριο στα Λουτρά της Αιδηψού είναι αυτό του Thermae Sylla Spa, το οποίο έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Χτίστηκε το 1896 και σήμερα στεγάζει το πολυτελές ξενοδοχείο-spa. Το ιαματικό νερό του spa αναβλύζει φυσικά από τη γη στη θερμοκρασία των 80-85 βαθμών Κελσίου και χρησιμοποιείται σε όλες τις θεραπείες, καθώς και στις πισίνες του ξενοδοχείου.

Στους Ωρεούς για χαλάρωση και ουζάκι

Οι Ωρεοί με το λιμάνι τους στη βόρεια ακτογραμμή της Εύβοιας, 5 χλμ. δυτικά της Ιστιαίας, προσφέρουν ένα όμορφο και χαλαρωτικό σκηνικό για βόλτα ανεξαρτήτως εποχής. Εδώ σας περιμένουν ψαροταβέρνες δίπλα στο κύμα (δοκιμάστε οπωσδήποτε τους μεζέδες του ουζερί «Στα Καλά Καθούμενα»), αλλά κι ένας εντυπωσιακός… ταύρος!

Πεζοπορία, ιππασία και άλλες περιπέτειες

Το όρος Τελέθριο, που ορθώνεται πίσω από την Αιδηψό, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για αποδράσεις και δραστηριότητες στη φύση. Το βουνό ύψους 970 μέτρων, που ευτυχώς δεν επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, είναι σκεπασμένο με πεύκα και βελανιδιές, έχει μικρούς καταρράκτες και πολύ ωραία μονοπάτια. Εμείς πήραμε μια γεύση από τη φθινοπωρινή μαγεία του βουνού μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με την ομάδα της Explorevia, με αφετηρία και κατάληξη το χωριό Καστανιώτισσα στη βόρεια πλευρά του Τελέθριου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και επίσκεψη στο Κέντρο Ιππασίας Καματριάδες, στο ομώνυμο γραφικό χωριό που είναι χτισμένο σε πλαγιά στους πρόποδες του Τελέθριου, βόλτες με άλογα αλλά και χαλάρωση για καφέ και τσίπουρο στο πανέμορφο σαλέ της περιοχής.

Γεύσεις από τη Βόρεια Εύβοια

Τι κάνει έναν τόπο να ξεχωρίζει εκτός από τα τοπία και την ιστορία του; Μα φυσικά οι γεύσεις και τα προϊόντα της γης του. Ιδού μερικά από τα πιο αξιόλογα τοπικά προϊόντα που ανακαλύψαμε στη Βόρεια Εύβοια και είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να γευτούμε μέσα από μαγευτική ξενάγηση των ιδιοκτητών και υπευθύνων :

Kentris: Στο κέντρο του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, στη Στροφυλιά, βρίσκεται η επιχείρηση Κεντρής, η οποία αναδεικνύει τα προϊόντα της ευβοϊκής γης εξάγοντάς τα στα πέρατα του πλανήτη. Delicatessen προϊόντα, 100% φυσικά και χωρίς συντηρητικά, ευφάνταστα αντιπάστι, ελιές και θαλασσινά υπόσχονται ένα μοναδικό γαστριμαργικό ταξίδι στη Μεσόγειο.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη: Τα ξερά σύκα Ταξιάρχη προέρχονται από συκόδεντρα της ποικιλίας Σμυρνέικη που καλλιεργούνται αποκλειστικά μέσα στη γεωγραφική ζώνη που καθορίζεται επακριβώς από τις κοινότητες Ταξιάρχη, Νέος Πύργος, Αγ. Γεώργιος, Ωρεοί, Ιστιαία, Καμάρια και Καστανιώτισσα.

Καΐρης: Το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Καΐρης παράγεται από ελληνικές ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους, ξεχωρίζοντας για την ανώτερη ποιότητα, το άρωμα και τη γεύση του. Η εταιρεία διαθέτει ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο ελαιοτριβείο στους Ωρεούς.

Τυροκομείο Σχορετσανίτη:

Μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να λειτουργεί το 1950 στην Ιστιαία και μέχρι σήμερα παράγει εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα. Φέτα Ιστιαίας (δοκιμάστε την και με χαμηλά λιπαρά ή με 25% λιγότερο αλάτι), αλειφωτό τυρί κρέμα και σχαρωτό τυρί για ψήσιμο είναι μερικά από αυτά.

To ταξίδι αυτό, λοιπόν, στην Β. Εύβοια θα μείνει αξέχαστο σε όλη την αποστολή που βρέθηκε εκεί και ανακάλυψε έναν πραγματικό παράδεισο, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα!

 

 

 

 

Fam trip Επιμελητηρίου Αρκαδίας: Προβολή της υπαίθριας και ορεινής Αρκαδίας

Fam trip Επιμελητηρίου Αρκαδίας: Προβολή της υπαίθριας και ορεινής Αρκαδίας

Πρωτοβουλία δυναμικής προώθησης του προορισμού Αρκαδία σε Έλληνες δημοσιογράφους από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και σε εξειδικευμένα γραφεία εσωτερικού τουρισμού, ολοκλήρωσε το Επιμελητήριο Αρκαδίας.

Υπογραμμίζεται ότι το Ταξίδι Εξοικείωσης (Fam Trip από 25-27 Φεβρουαρίου), υλοποιήθηκε με τη στήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, υπό προεδρία του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου ως αντιστάθμισμα των πυρκαγιών του 2021 στους δήμους Γορτυνίας και Μεγαλόπολης.

Ειδικότερα στο ταξίδι συμμετείχαν δημοσιογράφοι από τα ΜΜΕ : Πρώτο Θέμα, (Travel.gr), iefimerida.gr, Alpha tv, Star tv, insider.gr, Ελεύθερος Τύπος, 989Alpha, tourismtoday.gr, voria.gr, GRTIMES.gr, εφ. Μακεδονία (Όμορφα Ταξίδια) και Καbusiness. Ακόμη συμμετείχαν τα τουριστικά γραφεία Signature Travel. Car N Motion, Holiday Emotions, Smile Acadimos και Vacance Heliades.

Επισημαίνεται ότι το εν λόγω Ταξίδι Εξοικείωσης που ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, διενεργείται στο πλαίσιο της καμπάνιας “This Is Arcadia”. Αποτελεί το πρώτο σειράς ανάλογων Fam Trips και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας, όπου θα κληθούν να συμμετέχουν περισσότερα MME και τουριστικά γραφεία στην κατεύθυνση ενίσχυσης του προορισμού.

Ειδικότερα το γκρουπ των δημοσιογράφων και των πρακτόρων επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Βυτίνας, τα Λαγκάδια, την Ιερά Μονή Φιλοσόφου, το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα, το Ελληνικό, την Αρχαία Γόρτυνα, την Καρύταινα, το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στο Λεοντάρι. Παρόντες σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας.

Την αποστολή συνόδεψε η εξωτερική συνεργάτης του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κα. Νικολέττα Πλατανίτη, MSc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε σε εστιατόριο της Μεγαλόπολης, όπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής ανέπτυξε το πλάνο του Επιμελητηρίου για την ανάδειξη του προορισμού, αναδεικνύοντας παράλληλα τη μοναδικότητα της περιοχής που καλύπτει κορυφαίες πτυχές του εναλλακτικού τουρισμού. Όπως σημείωσε ο κ. Τρουπής θα ακολουθήσουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες εντός του τρέχοντος έτους.

Καταλήγοντας τόνισε ότι στους στόχους του Επιμελητηρίου εμπεριέχεται η επαύξηση του αριθμού των τουριστών στην Αρκαδία, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό όλο το χρόνο, εξέλιξη που θα ενισχύσει σημαντικά το οικονομικό αποτύπωμα του προορισμού, προκειμένου να πάψει να είναι ο τουριστικός παρίας της Πελοποννήσου.

Άλλωστε σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου στο σύνολο των αφίξεων αλλοδαπών επισκεπτών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το 2017, η Αρκαδία έχει μερίδιο 1,26% (το 2010 το ποσοστό αυτό ήταν 2,07), ενώ στο σύνολο των αφίξεων ημεδαπών τουριστών μερίδιο 7,9% και ένα ποσοστό πληρότητας 12,6%.

Όσον αφορά στις διανυκτερεύσεις, το ποσοστό διανυκτερεύσεων αλλοδαπών τουριστών στην Αρκαδία ήταν 0,9% το 2017, ενώ των διανυκτερεύσεων ημεδαπών τουριστών 6,5%. Τα νούμερα είναι πραγματικά απογοητευτικά και κατατάσσουν την Αρκαδία τελευταία και μάλιστα με διαφορά στις επιδόσεις της στην τουριστική ζήτηση σε σύγκριση με τους άλλους Νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, φέρουν όμως και μια «αχτίδα φωτός», καθώς και στην Αρκαδία παρατηρείται αύξηση, έστω και μικρή, της επισκεψιμότητας το τελευταίο έτος.

Στο θέμα της επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, οι αριθμοί είναι αρκετά χαμηλοί στην Αρκαδία. Οι επισκέψεις σε μουσεία της Αρκαδίας αποτελούν το 6,4% του συνόλου των επισκέψεων, ενώ οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους μόλις το 0,08% του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου το 2018, παρουσιάζοντας μάλιστα μείωση σε σχέση με το 2017.

Εδώ, φυσικά, παίζει σημαντικό ρόλο η ύπαρξη πολύ σημαντικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στους υπόλοιπους νομούς (Επίδαυρος, Μυκήνες, Τίρυνθα κλπ.), αλλά προφανώς υπάρχει και έλλειμμα από την πλευρά των αρμοδίων για τον πολιτισμό στην Αρκαδία, ως προς την ανάδειξη και προβολή των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που διαθέτει.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Fam Trip σε γαστρονομικές πρωτοβουλίες που υλοποιήθηκαν σε εστιατόρια, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης και οι κατά τόπους χωρικοί Αντιδήμαρχοι Γορτυνίας κα Μπέτσα κ. Δημάκος και κ. Μπαρούτσας, ενώ στη Μεγαλόπολη συμμετείχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης και ο Πρόεδρος της Καρύταινας κ. Ιατρόπουλος. Το παρόν έδωσε και ο Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Κίσσας.

Σημειώνεται ότι στους συμμετέχοντες προσφέρθηκε το λεύκωμα «Καρύταινα η διαμαντόπετρα του Μοριά» του Σοφοκλή Γ. Δημητρακόπουλου από τον Σύλλογο «Κοινόν των Καρυτινών» ενώ μια «γαστρονομική» έκπληξη τους περίμενε από τον Εμπορικό Σύλλογο Μεγαλόπολης που τους προσέφερε καλάθια με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής.

Καρπενήσι: Ένας προορισμός 12 μηνών στην ορεινή Ευρυτανία

Καρπενήσι: Ένας προορισμός 12 μηνών στην ορεινή Ευρυτανία

Η ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού που μπορεί να απολαύσει ένας ταξιδιώτης στην ορεινή Ευρυτανία, έναν προορισμό που δύναται να υποδέχεται ταξιδιώτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, βρέθηκε στο επίκεντρο του ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Στο πλαίσιο του fam trip, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε σημαντικά τοπόσημα του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας -μουσεία, βαρκάδα στη λίμνη, παραδοσιακά καφενεία και οικισμούς, πεζοπορία σε μονοπάτια, γευσιγνωσία-, τα οποία σε συνδυασμό με την πλούσια γαστρονομία της περιοχής προσέφεραν μία ολοκληρωμένη εμπειρία του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος.

Επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας

Το οδοιπορικό ξεκίνησε με μία επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, τη διαμόρφωση του οποίου επιμελήθηκαν η Ηλιάνα Ζιώγα, εκπαιδευτικός – μουσειολόγος και ο Θανάσης Αθανασιάς, μηχανολόγος μηχανικός, επιτυγχάνοντας ένα αρμονικό πάντρεμα του ιστορικού παρελθόντος του τόπου με το παρόν και το μέλλον. Η νέα σύγχρονη οπτική του μουσείου, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών 3D, VR και η βιωματική ψηφιακή περιήγηση στον βυθό της Λίμνης των Κρεμαστών και της Μονής της Επισκοπής δομούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία, προσελκύοντας μικρούς και μεγάλους σε ένα -εν πολλοίς- ιδιαίτερο μουσείο.

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Καρβέλης Adventure Travel Blogger, Youtuber @kdexplorer10

Στο πλαίσιο του fam trip, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη παραδοσιακό οικισμό Φιδάκια. Ο οικισμός μετράει 10 μόνιμους κατοίκους κατά τη χειμερινή περίοδο και 40 το καλοκαίρι. Ο κ. Δημήτρης υποδέχτηκε την ομάδα στο παραδοσιακό καφενείο του χωριού, όπου προσφέρθηκαν τοπικά εδέσματα γλυκιά του κουταλιού με θέα τη λίμνη.

Επόμενη στάση στον δρόμο προς τη λίμνη ήταν η τοποθεσία Τσαγκαράλωνα. Ένα ξύλινο κιόσκι σε μια μοναδική έποψη της Λίμνης των Κρεμαστών, της μεγαλύτερης τεχνητής λίμνης στην Ελλάδα, όπου εκβάλλουν οι ποταμοί Αχελώος, Ταυρωπός, Τρικεριώτης και Αγραφιώτης.

Βαρκάδα στη Λίμνη των Κρεμαστών

Με οδηγό τον Παναγιώτη Μακρή, ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του τόπου στην παραγωγή και τον τουρισμό, πραγματοποιήθηκε περιήγηση στη λίμνη, που συνδέει τους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας, και περίπατος σε τρεις από τις τέσσερις γέφυρες της λίμνης, τη γέφυρα της Επισκοπής, της Τατάρνας, αλλά και το ιστορικό Γεφύρι του Μανώλη.

 

Φωτογραφία: Στέφανος Αντιμάντο, Τravel Photographer @Stef_greece

Το Γεφύρι του Μανώλη κατασκευάστηκε το 1659, αλλά με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης τη δεκαετία του ’50 καλύπτεται έκτοτε -άλλοτε εξολοκλήρου και άλλοτε μερικώς- από το νερό της λίμνης. Μάλιστα, πρόκειται να ξεκινήσει μια νέα δράση στη λίμνη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, που προβλέπει υδάτινες ξεναγήσεις.

Πεζοπορία στον Τόρνο

Το ταξίδι εξοικείωσης περιελάμβανε και μία σύντομη στάση στο σημείο «Κλειδί», το σημείο όπου ο βράχος έχει κυριολεκτικά κοπεί για να δημιουργηθεί δρόμος, και περιήγηση στα μονοπάτια του Καταρράκτη στο χωριό Τόρνος, με φόντο το καταπράσινο τοπίο και τους καταρράκτες του χωριού, που χαρίζουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να απολαύσουν εναλλακτικές επιλογές πεζοπορίας, canyoning κ.ά.

Η μονή του Προυσσού

Σκαλισμένη στα βράχια των βουνών Χελιδώνα και Καλιακούδα και λόγω της δύσκολης διέλευσης, η Μονή του Προυσσού έμεινε εκτός του οθωμανικού κλοιού και αποτέλεσε τη βάση του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

 

Φωτογραφία: Δημήτρης Καρβέλης, Adventure Travel Blogger και Youtuber @kdexplorer10

Γαστρονομικές Εμπειρίες

Από την εξόρμηση στην καταπράσινη Ευρυτανία, δεν έλειψαν οι επισκέψεις στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου στον δρόμο προς τη Μονή Προυσσού και στο κτήμα ιχθυοκαλλιέργειας πέστροφας Fresko, όπου η ομάδα είχε την ευκαιρία να γευτεί, μεταξύ άλλων, τα τοπικά σαλάμια αέρος, προσούτο και λότζα, και ιδιαίτερα εδέσματα με βάση την πέστροφα.

της Εύας Οικονομάκη

Υπάτη: Ενας σπουδαίος ιστορικά προορισμός με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος

Υπάτη: Ενας σπουδαίος ιστορικά προορισμός με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος

Η τουριστική ανάδειξη και προβολή των βιωματικών εμπειριών που προσφέρονται σε αφθονία στην Υπάτη και την ευρύτερη περιοχή γύρω από το όρος Οίτη, αλλά και η αναβίωση του ιαματικού τουρισμού των «βασιλικών» ιαματικών λουτρών της πόλης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ταξιδιού εξοικείωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

 

Μονοπάτια, καταρράκτες, αναρριχητικά πεδία, εμπειρίες mountain biking, σπάνια βιοποικιλότητα και φυσική ομορφιά είναι μόνο λίγα από τα συστατικά που συνθέτουν ένα ιδανικό τοπίο εξερεύνησης για επισκέπτες κάθε ηλικίας γύρω από το όρος Οίτη.

Επίσκεψη στην ιστορική Γέφυρα του Γοργοποτάμου

Στο πλαίσιο του fam trip, η ομάδα των ταξιδιωτών επισκέφθηκε το χωριό Γοργοπόταμος, όπου την υποδέχτηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας και ο «οδηγός» της δράσης, Λουκάς Πρατίλας, ο οποίος με μια σύντομη εξιστόρηση αναφέρθηκε στην ιστορική μάχη του Γοργοποτάμου, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ελληνες αντάρτες των ΕΔΕΣ, ΕΛΑΣ, με τη βοήθεια Αγγλων πρακτόρων κατάφεραν να αναχαιτίσουν την επέλαση των γερμανο-ιταλικών στρατευμάτων που ήλεγχαν την περιοχή και τη γέφυρα, ανατινάζοντάς τη. Η πράξη αυτή αποτελεί έκτοτε σύμβολο εθνικής περηφάνειας του ελληνικού λαού.

Πεζοπορία στο μονοπάτι των Φαρμακιδών

Οι λεγόμενες Φαρμακίδες ήταν μάγισσες που, με τη χρήση και επεξεργασία ποικίλων βοτάνων της περιοχής (φαρμακείας), γιάτρευαν ψυχικές ασθένειες και επίλυαν ερωτικά ζητήματα. Στον μεγάλο καταρράκτη που οδηγεί το μονοπάτι, οι Φαρμακίδες -σύμφωνα με τους θρύλους- λούζονταν, ενώ στην περιοχή λειτούργησε η πρώτη Σχολή των Μαγισσών. Η δημοσιογραφική αποστολή παρακολούθησε επίδειξη σε αναρριχητικό πεδίο και διέσχισε το μονοπάτι για να βρεθεί στον υπέροχο καταρράκτη, όπου την περίμενε μια νέα έκπληξη: επίδειξη rappel (κατάβασης με σχοινιά) στον καταρράκτη.

Σημειώνεται πως η περιοχή διαθέτει ένα δίκτυο από 60 χλμ. σηματοδοτημένα μονοπάτια, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει την πλούσια βλάστηση και τα απόκρημνα φαράγγια.

Εθνικός Δρυμός Διαχείρισης της Οίτης

Η ευρύτερη περιοχή της Οίτης δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως ως Εθνικός Δρυμός. Παρουσιάζει μεγάλη βιοποικιλότητα, μετρώντας τουλάχιστον 1.200 είδη φυτών με χαρακτηριστικό τη «Βερονίκη» της Οίτης, την οποία οι περιπατητές μπορούν να θαυμάσουν μόνο μια εβδομάδα τον χρόνο. Παράλληλα, αναφορικά με την πανίδα, ο Δρυμός φιλοξενεί το σπάνιο είδος αγριόγιδου που έχει γενετικό υλικό αντιλόπης, όπως μας ενημέρωσε η κα. Δόντα, συντονίστρια του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού.

Λουτρό στα ιαματικά

Το χωριό Λουτρά Υπάτης συνορεύει και συνάμα ξεχωρίζει από την Υπάτη. Αποτελεί όμως τοποθεσία κλειδί της περιοχής, εφόσον φιλοξενεί τα ιαματικά νερά που φημίζονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες δερματικών παθήσεων, ήδη από τον 4ο π. Χ. αιώνα. Την πρώτη μυρωδιά από το θειάφι ακολουθεί μια χαλαρωτική εμπειρία στα λουτρά, όπου η λουόμενη ομάδα παρέμεινε μια ώρα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα Λουτρά της Υπάτης γνώρισαν στο παρελθόν μεγάλη άνθηση. Το 1900 ονομαζόταν το Παρίσι της Ελλάδας, ενώ τα επισκεπτόταν τακτικά και η Βασίλισσα Αμαλία. Το 1980 συνέρρεαν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό σε βαθμό που νοίκιαζαν μεμονωμένες κλίνες για να μείνουν καθώς η διαθεσιμότητα των ξενοδοχειακών δομών ήταν πλήρης.

Ποδηλατάδα στον Σπερχειό

Με κύριο οδηγό τον πανελλήνιο πρωταθλητή mountain bike και κυπελλούχο Ελλαδος, Γρηγόρη Τσαλαφούτα, η ομάδα βίωσε μια μοναδική εμπειρία απογευματινής ποδηλατάδας μέσα στο ειδυλλιακό, καταπράσινο πλατανόδασος του Σπερχειού. Η ποδηλατάδα πραγματοποιήθηκε σε «άγριο» έδαφος, αυξάνοντας τις απαιτήσεις και δημιουργώντας νέες προκλήσεις στον επισκέπτη που δοκιμάζει πρώτη φορά αυτή τη δραστηριότητα.

Επίσκεψη στο «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο

Η Υπάτη έχει μια βαθιά ιστορία στον χρόνο. Γνωστή ως «Υπάτα των Ρωμαίων» ή «Νεοπάτρια των Καταλανών» υπήρξε ακμάζουσα πόλη κατά την αρχαιότητα στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και κέντρο μαγείας. Η νεότερη ιστορία της προσέδωσε τον τίτλο «μαρτυρική», καθώς κάηκε ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Το χωριό αποτελεί σύμβολο των αγώνων της δημοκρατίας και ελευθερίας, με ευεργέτη την οικογένεια Αινιάν. Πληροφορίες για την περιοχή έδωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης «οι Αινιάνες», Μαρία Λαϊνά, που φιλοξένησε την ομάδα στην πλατεία του χωριού με τοπικά εδέσματα.

Η Μ. Λαϊνά συνόδευσε την ομάδα στο «Κακογιάννειο» Αστεροσχολείο Υπάτης. Το Αστεροσχολείο αποτελεί μια δομή που δεν περιμένει κανείς να αντικρίσει σε ένα μικρό χωριό, όπως η Υπάτη, γι’ αυτό και εκπλήσσει ευχάριστα τον επισκέπτη. Είναι το 3ο μεγαλύτερο πλανητάριο της Ελλάδας και με επικεφαλής τον Φάνη Σμάνη, καθηγητή Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρο του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας, παράγει αξιοσημείωτο επιστημονικό ερευνητικό έργο. Παράλληλα φιλοξενεί εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις για φοιτητές μεταπτυχιακού επιπέδου, μαθητές και σχολεία αλλά και τους απλούς επισκέπτες που θα βρεθούν στην περιοχή.

Ποδηλατικές διαδρομές στο ελατόδασος – Καταφύγιο Οίτη

Στην πορεία προς την Παύλιανη, η ομάδα πραγματοποίησε σύντομη στάση στο ελατόδασος για ποδηλατικές επιδείξεις. Εκεί θαύμασε τα κόλπα στον αέρα από τον πρωταθλητή Γρηγόρη Τσαλαφούτα, κυπελλούχο Ελλάδας στο άθλημα ορεινής ποδηλασίας enduro. O Γρ. Τσαλαφούτας μίλησε για τις απαιτήσεις του αθλήματος αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή της Οίτης για αυτό, καθώς παρέχει πολλά ποδηλατικά μονοπάτια για όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια, η αποστολή κατευθύνθηκε προς το Καταφύγιο Οίτη, όπου θαύμασε κοπάδι της φυλής των σπάνιων άγριων αλόγων. Εκεί, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Αθλητισμού, Ηλίας Μπουρμάς, μίλησε για τη σπάνια βιοποικιλότητα της περιοχής, την εύκολη προσβασιμότητα και το πλήθος των δραστηριοτήτων που προσφέρει. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η σημερινή δράση αποτελεί παράδειγμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου για την περιοχή. Βρισκόμαστε στην Οίτη, στον μεγαλύτερο και ομορφότερο Δρυμό της Ελλάδας. Η θερμοκρασία είναι ιδανική για μια απόδραση από τον καύσωνα της πόλης. Βρισκόμαστε σε απόσταση δύο ώρες από την Αθήνα, τρεις ώρες από την συμπρωτεύουσα. Ο τουρισμός, η γαστρονομία και ο πολιτισμός αποτελούν τρίπτυχο – πρεσβευτή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι, αλλά και ελκυστικοί και επιλέξιμοι».

Θεματικό Πάρκο Παύλιανης

Οι ντόπιοι έχουν δημιουργήσει ένα επίγειο καταφύγιο στην άλλη πλευρά της Οίτης, στο χωριό Παύλιανη. Ιδανική για μια ξεκούραστη πεζοπορία δίπλα στο ρυάκι, η Παύλιανη ξεχωρίζει για ένα θεματικό πάρκο με παιχνίδια και διάφορες δραστηριότητες. Το χωριό και το μονοπάτι του πάρκου «συνομιλεί» με τον επισκέπτη, καθώς περνάει μηνύματα μέσα από τους τοίχους, τους κάδους και τα διάφορα παιχνίδια και αξιοθέατα.

Αναμφίβολα, η Υπάτη και η ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και γύρω από την Οίτη, ενδείκνυνται για μια πλήρη εμπειρία φιλοξενίας. Οπως δήλωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Θανάσης Καρακάντζας, πρόκειται για μια «σπουδαία ιστορικά περιοχή πέρα από το φυσικό κάλλος. Στο μέρος όπου ο Ηρακλής έκαψε τους χιτώνες του, στο κέντρο μαγείας, στα θεραπευτικά νερά και τα σπάνια τοπία, τα πεδία εξερεύνησης είναι ανεξάντλητα για τον επισκέπτη».

Στη δημοσιογραφική αποστολή συμμετείχαν εκπρόσωποι μεσών υψηλής εμβέλειας του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, travel bloggers και τηλεοπτικοί σταθμοί.

Fam Trip και περιπατητικές διαδρομές στη φθινοπωρινή Χίο

Fam Trip και περιπατητικές διαδρομές στη φθινοπωρινή Χίο

Σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι εξοικείωσης, η Tourism Media & Events, διοργάνωσε δημοσιογραφική αποστολή και επισκέφτηκε το νησί της Χίου, περιηγήθηκε στα γραφικά σοκάκια της και γεύτηκε την τοπική κουζίνα της. Η ομάδα  αποτελούνταν από  εκπροσώπους μεσών υψηλής εμβέλειας του  ηλεκτρονικού τύπου, αλλά και travel bloggers που έθεσαν με το που έφτασαν στο νησί ένα και μοναδικό  στόχο: να αναδείξουν τις πιο αυθεντικές πλευρές της Χίου, εστιάζοντας στη Βορειοδυτική πλευρά του νησιού.

Στο πλαίσιο της δράσης, η δημοσιογραφική ομάδα  είχε την ευκαιρία να εξερευνήσει διάφορες πλευρές του νησιού μέσα από  μια περιήγηση που συνδύαζε βιωματικές, περιπατητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά – κυρίως – ανθρώπινες μαρτυρίες. Ένα μικρό οδοιπορικό ξεκίνησε ήδη από  την πρώτη μέρα στο βόρειο τμήμα του νησιού.  Ενδιάμεσοι σταθμοί της τριήμερης δράσης: τα Αγιάσματα, τα Λεπτόποδα, η Βολισσός, τα Αυγώνυμα, τα Μεστά και το Πυργί.

 

Στο μονοπάτι «Εγρηγόρος – Αγιάσματα»

«Μια αυθεντική εμπειρία ψυχικής ανάτασης»: έτσι περιέγραψαν τα περισσότερα μέλη της ομάδας αυτή την πεζοπορική διαδρομή. Με οδηγό  τον κ. Γιώργο Χαλάτση, εμπνευστή της ένωσης «Φίλοι Μονοπατιών Χίου», η ομάδα  περπάτησε 4 χλμ., βίωσε αισθητικά τις εναλλαγές του θαλασσινού και βραχώδους τοπίου και γνώρισε την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της διαδρομής στον δρόμο προς το Υδροθεραπευτήρια – τα ιαματικά λουτρά  της περιοχής.

Η Χίος διαθέτει ιστορικά και μυθικά μονομάτια, όπως είναι η Ελληνόστρατα (το αρχαιότερο μονοπάτι του Αιγαίου).

 


Μια μυρωδιά από… καζανισμένη σούμα


Η σούμα, αυτό το οινοπνευματώδες ποτό από απόσταξη σύκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα  με το νησί της Χίου, ξεκινά να παρασκευάζεται αυτή την

Στο «αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο» και το Λαογραφικό Μουσείο – Λεπτόποδα εποχή μέσα από μια ιδιαίτερη αλλά λιγότερο  γνωστή διαδικασία, που λέγεται καζανίσματα. Είναι ένας μακρύς δρόμος που όμως αποτελεί αφορμή για γιορτή. Η ομάδα παρακολούθησε τα βήματα  παρασκευής στα τεράστια χάλκινα καζάνια. Η φωτιά καίει και σε ένα από τα πολλά καζάνια, φρούτα  και μυρωδικά βράζουν, αναδύοντας μοναδικές μυρωδιές. Οι Χιώτες παραμένουν περήφανοι όχι μόνο για τη μαστίχα τους,  αλλά και για τη σούμα  τους.

Χτισμένα μεταξύ του όρους Αμανή και του όρους Πελιναίου, δεσπόζουν τα ορεινά Λεπτόποδα, Η ομάδα  έσπευσε προς το καφενείο του χωριού, όπου βρήκε την πόρτα σφραγισμένη. Το καφενείο ανοίγει μόνο για όσους γνωρίζουν τη θέση του «μαγικού» κλειδιού (στο αριστερό παράθυρο). Η πόρτα άνοιξε, το καφενείο ζωντάνεψε και οι επισκέπτες ανέλαβαν να ψήσουν μόνοι τους τους καφέδες, χαζεύοντας τα ρετρό αντικείμενα και τα χυμένα σακιά στο εσωτερικό του καφενείου.

Λίγο πιο κάτω, στο Λαογραφικό Μουσείο, αναβιώνει ο τρόπος ζωής  μιας περασμένης εποχής, με εργαλεία για οικειακές και γεωργικές εργασίες που συνοψίζουν το παρελθόν αλλά αποτέλεσαν γέφυρα για το μέλλον.Στο κάστρο και τον «κρυμμένο» φούρνο της Βολισσού

Αναμφίβολα, το στοιχείο της πέτρας αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού. Έτσι και σε αυτή τη στάση,  η ομάδα  ξεκίνησε την περιήγηση στη Βολισσό από το πετρόχτιστο σχολείο  και την κεντρική πλατεία για να καταλήξει στον λόφο του χωριού με το μεσαιωνικό κάστρο  και την εκπληκτική θέα. Η λαχταριστή μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού σύντομα οδήγησε την ομάδα  στον φούρνο «του Κλώσσα» με τους μαυρισμένους τοίχους  και τις φρατζολένιες στίβες.

 Αυγώνυμα – Ανάβατος

Στα Αυγώνυμα και τον οικισμό Ανάβατος, η ομάδα  αντίκρισε ένα σκηνικό βγαλμένο από  μεσαιωνικό παραμύθι. Ο πετρόχτιστος οικισμός Ανάβατος φιλοξενεί το Βραχόσπιτο της Τέχνης,  ένα έργο τέχνης  της Μαρίας Σαρρή  που αναπαριστά ένα μικρό οικισμό πάνω στο βραχώδες εξωτερικό περίβλημα του σπιτιού. Εκεί, η ομάδα  συνάντησε και συνομίλησε με τη μοναδική

κάτοικο του οικισμού, την κα. Σμαράγδα που εδώ  και 30 χρόνια ζει μόνη της στον οικισμό, απορώντας και θαυμάζοντας τη μοναχική δύναμη  ηρεμίας της.

 


Γεύσεις και πάλι… γεύσεις

Κάπου  στον κάμπο της Βολισσού  με τα αρχοντικά των Χιώτων εμπόρων, ο Γιάννης Λινός, σεφ και ιδιοκτήτης της ταβέρνας ο «Χότζας»  γέμισε το τραπέζι με παραδοσιακές γεύσεις: ταμπουραδόσουπα, μια κολοκυθόσουπα δηλαδή  με ντόπιο κολοκύθι με κουρκουμά και κάρυ, μια σαλάτα  με φασόλια και ρόδι, μακαρόνια χερίσια με σάλτσα,  αλλά και τα διάσημα φασόλια του με χειροποίτο πουρέ από  χιώτικα μανταρίνια.

Πιο πέρα, κατσικάκι με χιώτικο ντοματάκι,  χταπόδι κρασάτο  με μαστίχα  και μαρμελάδα σύκα και μουσταλευριά με καρύδι τριμμένο και κανέλα.

«Χορτασμένοι», λοιπόν,  με το σαγηνευτικό τοπίο και τις γεύσεις, όλοι συμπέραναν πως… η μαγεία της Χίου βρίσκεται σε κάθε γωνιά  της. Εκτείνεται από τα καταπράσινα μονοπάτια της στα βραχώδη τοπία της και το απέραντο θαλασσί, από τα καζανίσματα της σούμας, στα αρώματα της χιώτικης μαστίχας και τις μυρωδιαστές της γεύσεις.

Λίγη μαγεία κρύβουν και οι άνθρωποι του νησιού; οι κάτοικοι της Χίου καταφέρνουν να  τη διατηρούν ζωντανή, παρά τις όποιες δυσκολίες. Με την ευγένεια και την αμέριστη φιλοξενία τους,  υποδέχονται κάθε επισκέπτη και υπόσχονται ότι η εμπειρία της επίσκεψης θα είναι απλά…  ανεπανάληπτη!

*Η δράση έλαβε χώρα κατόπιν πρόσκλησης του Δήμου Χίου

Fam Trip στην Άρτα: ένα ταξίδι «έκπληξη» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου

Fam Trip στην Άρτα:

ένα ταξίδι «έκπληξη» στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου

Η Tourism Media & Events διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2021 ένα μοναδικό press fam trip στο νομό Άρτας και η εμπειρία ήταν αδιαμφισβήτητα μοναδική!

Η Άρτα απέχει μόλις 3,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα. Μία διαδρομή ξεκούραστη με σύγχρονο οδικό δίκτυο και βεβαίως την γέφυρα Ρίου Αντιρρίου. Οι άνθρωποι του Δήμου υποδέχθηκαν τη δημοσιογραφική ομάδα για να ξεκινήσουν την ξενάγηση, κάτι που θα έκαναν όλες αυτές τις μέρες στις ομορφιές του τόπου – στο Γιοφύρι της Άρτας!

Το ξακουστό Γιοφύρι της Άρτας οφείλει τη φήμη του στον θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα. Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 142 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα, ενώ έχει τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Εντυπωσιακό και πολύ καλά διατηρημένο. Γύρω υπάρχουν όμορφα μέρη για να φάει κανείς ή να απολαύσει τον καφέ του, ενώ η θέα στο ποτάμι είναι μαγευτική.

Επόμενος σταθμός το Αρχαιολογικό Μουσείο, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Αμβρακίας. Η ξενάγηση σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερο φωτισμό προκαλούν μεγάλη εντύπωση. Εκεί έχεις την ευκαιρία κάνεις ένα ταξίδι στο χρόνο, να δεις πως ήταν τα σπίτια στην αρχαιότητα, αντικείμενα με τα οποία έπαιζαν τα παιδιά, πώς γίνονταν οι ταφές και πώς λειτουργούσε γενικά η πόλη τότε.

Μπορεί η Άρτα να είναι γνωστή για το Γιοφύρι της, αλλά η εκκλησία της Παναγίας της Παρηγορήτισσας ήταν εξίσου μία αποκάλυψη. Μία εκκλησία που το εξωτερικό της σε εντυπωσιάζει, αλλά μέσα αυτό που σε περιμένει δεν το έχεις φανταστεί: μοναδική ατμόσφαιρα με έναν πελώριο τρούλο να αιωρείται με εντυπωσιακά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.  

 

Το πρώτο γεύμα πραγματοποιήθηκε στην ταβέρνα της Βαγγελιώς, όπου η ομάδα δοκίμασε για πρώτη φορά την ντόπια κουζίνα, με το τσουμπλέκι Άρτας να πρωταγωνιστεί.

Το απόγευμα η περιήγηση συνεχίστηκε στο Κάστρο, όπου η ομάδα είχε την ευκαιρία να γευτεί το πιο νόστιμο και φημισμένο παγωτό της πόλης. Το Κάστρο βρίσκεται σε σημείο πανοραμικό, με θέα ολόκληρη την πόλη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, στην οποία φυλακίστηκε ο στρατηγός Μακρυγιάννης. Μέσα υπάρχει και ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “Ξενία”, που όμως σύντομα θα αρχίσει να ανακατασκευάζεται σε πολιτισμικό χώρο.

 

Βόλτα στα Τζουμέρκα και στον Άραχθο

Η δεύτερη μέρα βρήκε την ομάδα να ξεκινάει νωρίς το πρωί για το χωριό Πιστιανά και μαζί με την ομάδα του Ορειβατικού Φυσιολατρικού Συλλόγου Ξηροβουνίου Αράχθου, να κατεβαίνει όσο πιο κοντά ήταν εφικτό στη Λίμνη Πουρναρίου. Ένα μοναδικό θέαμα από την όγδοη σε σειρά τεχνητών λιμνών της Ελλάδας. Δημιουργήθηκε από την συλλογή των νερών του ποταμού Άραχθου και την κατασκευή φράγματος κοντά στον οικισμό Πουρνάρι από όπου πήρε, την ονομασία, το φράγμα και η λίμνη.

Στην συνέχεια, περπάτημα στο Παραποτάμιο Μονοπάτι Πιστιανών. Γραφικό μέσα στο δάσος και με ένα ρυάκι να χαράζει την πορεία της διαδρομής. Και με τις γευστικές απολαύσεις να μην σταματούν. Πίτα από τα χέρια της Σοφίας

 Αναγνωστάκη, η οποία παρείχε όλες τις πληροφορίες στην ομάδα για την περιοχή!

Επόμενη στάση, το Μονοπάτι της Βίδρας και ο Άραχθος ποταμός. Ένα τοπίο σαν ζωγραφιά, ιδανικό και για μικρά παιδιά, με το ποτάμι να έχει ένα μοναδικό πράσινο χρώμα. Η συνολική διαδρομή των 17 χιλιομέτρων, διαρκεί περίπου 8 ώρες αλλά ανήκει στην κατηγορία που όλοι μπορούνε να το περπατήσουν, αφού έχει ήπιο ύψος καθόλου ανηφόρες ή βράχια ενώ το μικροκλίμα με το ποτάμι δίπλα και τα δέντρα είναι δροσερό ακόμη και τις πολύ ζεστές μέρες.

 

Επόμενη στάση: ο Άραχθος. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι δεν πάει αμάξι συμβατό μέχρι κάτω αλλά μπορεί κάποιος να κατεβεί και με τα πόδια. Είναι εύκολο και έρχεσαι πιο κοντά στη φύση. Ανάσα οξυγόνου και δροσιάς. Μία όαση μέσα στο καυτό καλοκαίρι. Η δημοσιογραφική ομάδα κολύμπησε, έκανε φυσικό spa με άργιλο και απήλαυσε μία πραγματική όαση.

 

Καφεδάκι στην Ροδαυγή – για να κλείσει η εξόρμηση σωστά – ένα γραφικό χωριό με θέα στα Τζουμέρκα, τα Ακαρνανικά Όρη και τον μεγαλοπρεπή ναό της Αγίας Παρασκευής, ο οποίος χτίστηκε το 1804 και βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

Για το βράδυ, η επιλογή της πόλης αποτελεί την ιδανική, καθώς έχει άπειρες προτάσεις για φαγητό και ποτό, ενώ η ενέργεια που αποπνέει είναι σχεδόν ηδονική.

 

Κρουαζιέρα στον Αμβρακικό παρέα με δελφίνια και χελώνες καρέτα καρέτα

Η τρίτη μέρα βρήκε την αποστολή στην Κορωνησία, μία λωρίδα γης μέσα στην θάλασσα. Ένα μαγευτικό ψαροχώρι, όπου το καΐκι “Κατερίνα” με τον καπετάν Μιχάλη και την κυρία Βάγια σε πάει για βαρκάδα στον Αμβρακικό. Εκεί, αισθάνεσαι ένα με το φυσικό περιβάλλον, αφού δεκάδες δελφίνια και χελώνες σε ακολουθούν κατά τη διάρκεια.

Στην Κορωνησία, ο Δημοσθένης Πατέντας και η αδελφή του, Γεωργία, μας περίμεναν στην ταβέρνα “Μυρταριά” για ένα ανεπανάληπτο γεύμα με τις καλύτερες προτάσεις. Χέλι καπνιστό της χαβιάρι από τοπικές επιχειρήσεις που ειδικεύονται σε αυτά, φρέσκιες σαλάτες και καλό κρασί.

Το ταξίδι έφτασε στο τέλος του με ένα απίστευτο γεύμα δίπλα στην γέφυρα με τον Δήμαρχο της πόλης, Χρήστο Τσιρογιάννη αλλά και τον Αντιδήμαρχο Πολιτιστικής και

 Τουριστικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Χαρακλιά, με τους οποίους η ομάδα του Tourism Media & Events μοιράστηκε τις όμορφες εμπειρίες του ταξιδιού της.

Η Άρτα λοιπόν δεν είναι μόνο το Γιοφύρι της. Είναι μία πρόταση για όλους με ιστορία, γαστρονομία, φυσικές ομορφιές και καταπληκτικούς ανθρώπους.

Αυτό το ταξίδι θα μείνει ως αξέχαστη εμπειρία σε όλη τη δημοσιογραφική ομάδα, η οποία θα επιστρέψει κάποια στιγμή αδιαμφισβήτητα.. 3 μόνο ημέρες δεν ήταν αρκετές!

Οργάνωση Αποστολής: Ράνια Μπιτζιλέκη

Virtual Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshops 2021

Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshops

 

Τουρισμός Πολυτελείας

Luxury Tourism…
Greece has the power!

Tα Greek Luxury Tourism & Gastronomy Workshops απευθύνονται σε Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρήσεις (πολυτελή ξενοδοχεία & θέρετρα, σουίτες και ιδιωτικές βίλες, λιμουζίνες, ιδιωτικά τζετ, εστιατόρια haute cuisine, spas και πολυτελείς εγκαταστάσεις) που επιθυμούν να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους σε ξένες αγορές με δηλωμένες προτιμήσεις για τον τουρισμό πολυτελείας. Τα workshops προσφέρουν τη δυνατότητα διεθνούς δικτύωσης καθώς και προοπτικές ανάπτυξης στις επιχειρήσεις τους.

Αγορές – Στόχοι
Για τις αγορές πολυτελείας, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την περίοδο 2020-21 συμπεριέλαβε τις εξής αγορές:
Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το ενδιαφέρον αυτών των χωρών για ελληνικούς προορισμούς αποτυπώνεται στον σταθερά αυξημένο αριθμό τουριστικών αφίξεων κάθε χρόνο.

Ρωσία: 313 – B2B Συναντήσεις

ΗΑΕ: 322  – B2B Συναντήσεις

– Live webinar

Το εισαγωγικό κομμάτι των εκδηλώσεών μας, το ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο, θέτει τις βάσεις για τη δικτύωση που θα ακολουθήσει τις επόμενες 2-3 ημέρες. Οι διακεκριμένοι ομιλητές μας θέτουν το πεδίο των πιο πρόσφατων τουριστικών τάσεων και στρατηγικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οι εκπρόσωποι των προορισμών παίρνουν το λόγο με ζωντανές παρουσιάσεις πολυτελών προορισμών και εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Απευθύνονται, βέβαια, σε ξένους αγοραστές με πελατολόγιο που διακρίνεται για τις υψηλές απαιτήσεις και τις τάσεις πολυτέλειας.

– Αγοραστές

Σε συνεργασία με τις τοπικές εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι σημαντικότεροι αγοραστές των πολυτελών αγορών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους εντάσσονται στη λίστα των συμμετεχόντων.

Virtual Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshops 2021

Virtual Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshops 2021

Εναλλακτικός Τουρισμός

Την περίοδο 2020-21, η εταιρεία μας, Tourism Media & Events, διοργάνωσε πέντε Virtual Greek Alternative Tourism & Gastronomy Workshops. Η ιδέα  αυτού του εγχειρήματος εγκαινιάστηκε το 2014 έπειτα από ενδελεχείς συζητήσεις για τις προοπτικές και τη δυναμική του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Τουριστικές επιχειρήσεις και δημόσιοι φορείς που ενδιαφέρονται να προωθήσουν το εναλλακτικό τουριστικό προϊόν τους σε νέες αγορές είναι οι κύριοι επωφελούμενοι του έργου. Οι ενδιαφερόμενοι επεκτείνονται για να συμπεριλάβουν και εξαγωγικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου που
επιθυμούν να διεισδύσουν ή να ενισχύσουν την παρουσία τους σε βασικές ξένες αγορές, προωθώντας τα υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Αγορές – Στόχοι

Ο στρατηγικός σχεδιασμός για αυτό το έτος περιλάμβανε έξι αγορές – στόχους: Βέλγιο, Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία. Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στον τουρισμό, η ομάδα πραγματοποίησε έρευνα αγοράς και συνεργάστηκε με βασικές εταιρείες Δημοσίων Σχέσεων τόσο για τον τομέα του τουρισμού, όσο και για τον τομέα της γαστρονομίας.
Στόχος η διενέργεια προκαθορισμένων συναντήσεων B2B με κύριο στόχο την προώθηση νέων συνεργασιών.

Περιγραφή της εκδήλωσης

– Live Webinar
Εισαγωγικοί χαιρετισμοί από διακεκριμένες προσωπικότητες του κλάδου ανοίγουν το σεμινάριο, παρουσιάσεις των μοναδικών μας ελληνικών προορισμών και προϊόντων δίνουν μια μοναδική εισαγωγική ατμόσφαιρα.
– Διαδικτυακές συναντήσεις B2B
Ενεργώντας ως μεσολαβητές μεταξύ των δύο αγορών, διοργανώνουμε συναντήσεις B2B που συγκεντρώνουν
ελληνικούς προορισμούς και επιχειρήσεις και ταξιδιωτικούς πράκτορες ή ταξιδιωτικούς πράκτορες κάθε χώρας, για να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή ορατότητα και να θέσουμε τις βάσεις για νέες συνεργασίες.
– Κλήρωση Δώρων
Ειδικά δώρα προσφέρονται στους διακεκριμένους συμμετέχοντες.

3 . 4 7 3 

B 2 B   Σ Υ Ν Α Ν Τ Η Σ Ε Ι Σ

– Live webinar

Το εισαγωγικό κομμάτι των εκδηλώσεών μας, το ζωντανό διαδικτυακό σεμινάριο, θέτει τις βάσεις για τη δικτύωση που θα ακολουθήσει κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου 2-3 ημερών. Οι διακεκριμένοι ομιλητές του κλάδου θέτουν το πεδίο των πιο πρόσφατων τουριστικών τάσεων και στρατηγικών εξελίξεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό. Οι εκπρόσωποι των προορισμών παίρνουν την σκυτάλη κάνοντας ζωντανές παρουσιάσεις στο ακροατήριο των πιθανών αγοραστών, διασφαλίζοντας τη μέγιστη προβολή τους.

– Αγοραστές

Σε συνεργασία με τοπικές εταιρείες δημοσίων σχέσεων και ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων, οι σημαντικότεροι αγοραστές της κάθε αγοράς εκφράζουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους. Το βρετανικό workshops έφτασε τον υψηλότερο αριθμό αγοραστών με 154 Bρετανούς ταξιδιωτικούς  πράκτορες.