Skip to content

Η Αιδηψός κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους Έλληνες

Με αφορμή τη διοργάνωση των 5χλμ του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης 2022 , ο Δήμος Ιστιαίας -Αιδηψού στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής του Δήμου, διοργάνωσε ταξίδι εξοικείωσης με τη συμμετοχή 10 δημοσιογράφων μεγάλων ΜΜΕ της χώρας, που πραγματοποιήθηκε από τις 1 έως τις 3 Ιουλίου 2022.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης των 5χλμ, τον οποίο ο Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού υλοποιεί για τρίτη χρονιά στο Πευκί τείνει να αποτελέσει την “αιχμή του δόρατος” για την ανάδειξη της Βόρειας Εύβοιας σε ιδανικό τουριστικό, αθλητικό, πολιτιστικό-ιστορικό προορισμό.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννη Κοντζιά, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης αποτελεί την αναβίωση της πρώτης παρουσίας κολυμβητών μεγάλων αποστάσεων στην ανθρώπινη ιστορία.

Η αναφορά γίνεται στον Ηρόδοτο και αφορά τους Περσικούς Πολέμους, τη ναυμαχία του Αρτεμισίου και το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας.

Ο πρώτος μαραθώνιος, τον οποίο αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή η παγκόσμια κολυμβητική ελίτ, πραγματοποιήθηκε το 2020 με την ευκαιρία της επετείου των 2.500 χρόνων από τους πολέμους μεταξύ Ελλήνων και Περσών.

Όπως υπογράμμισε ο κ Κοτζιάς με την στήριξη της πολιτείας σε όλα τα επίπεδα, κράτους, δήμων, περιφερειών, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης «πάτησε γερά στα πόδια του», γεγονός που τον κάνει να αισιοδοξεί ότι θα εξελιχθεί σε θεσμό.

Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ο κ Κοτζιάς, είναι μια μεγάλη γιορτή στην εκκίνηση της τουριστικής περιόδου με στόχο την προβολή του προορισμού.

Παρακάτω ακολουθούν περιγραφές των περιοχών που προβλήθηκαν στο εν λόγω ταξίδι εξοικείωσης.

Περιήγηση στα Ιαματικά Λουτρά, οι αρχαιότερες ιαματικές πηγές

Οι ιαματικές πηγές της Αιδηψού έχουν ιστορία μεγαλύτερη των 20.000 ετών και αναφέρονται από τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα.

Στη Βόρεια Εύβοια τα Λουτρά Αιδηψού αποτελούν ίσως την πιο ονομαστή λουτρόπολη της Ελλάδας και είναι γνωστά για τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών που αναβλύζουν σε μεγάλη θερμοκρασία.

Στα Λουτρά λειτουργούν υδροθεραπευτήρια σε ξενοδοχεία. Ανάμεσά τους είναι και το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ που θεωρείται ότι διαθέτει από τις πιο σύγχρονες και πλήρεις εγκαταστάσεις υδροθεραπείας και φυσιοθεραπείας στον ελληνικό χώρο.

Ο Πύργος του ποιητή Δροσίνη βρίσκεται στις, το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά.

Από την 1η Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου, θα πραγματοποιείται ξενάγηση στους χώρους του Πύργου ενώ παράλληλα θα μαθαίνετε για την ιστορία του, για τη ζωή του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη αλλά και για τα ήθη και τα έθιμα της τότε εποχής!

Παρακολούθηση τελετής για την υπεραιωνόβια «Μαυροελιά» του Αρτεμισίου, άνω των 2500 ετών, το μνημείο της φύσης που συνδέεται με την τοπική ιστορία

Ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς μας μίλησε για την ιστορία της.
Η «Μαυροελιά» του Αρτεμισίου αποδεδειγμένα υπεραιωνόβια, από τις φυσικές της διαστάσεις (άνω των 2500 ετών), είναι το μνημείο της φύσης που συνδέεται με την τοπική ιστορία.

Τα εμβληματικά δέντρα στον αρχαίο ελαιώνα, την περίοδο της τουρκοκρατίας έγιναν σημεία εκτέλεσης με απαγχονισμό ανυπότακτων κατοίκων των οικισμών , που υπήρχαν στους γύρω λόφους.

Η λαϊκή παράδοση θέλει γύρω από την ελιά να θρηνούν μαυροφορεμένες μανάδες, γυναίκες, αδερφές των εκτελεσθέντων και δίνει στην ελιά το όνομα ΜΑΥΡΟΕΛΙΑ ή ΕΛΙΑ ΑΥΡΟΜΑΝΤΗΛΑ.

Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο στο λόφο του Παλιοχωρίου μετά τη δύση του ηλίου, ακούγονται κραυγές και θρήνοι, μεταφέροντας ως τις μέρες μας τις μνήμες από τη μαρτυρική περίοδο της τουρκοκρατίας.

Επισκεφτήκαμε την Έκθεση-Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων στο Πευκί και δοκιμάσαμε εξαιρετικά τοπικά προϊόντα.

Περιήγηση και οινογευσιγνωσία στην οικογενειακή οινοποιία VRINIOTIS WINERY

Η οικογενειακή οινοποιία VRINIOTIS WINERY βρίσκεται στα Γιάλτρα ένα μικρό χωριό της Βόρειας Εύβοιας 14 χιλιόμετρα από την Αιδηψό.

Το οινοποιό είναι επισκέψιμο, λειτουργεί επίσης εξαιρετικό winebar με μοναδική θέα.

Γνωριμία με την Λιχάδα και τα Λιχαδονήσια. Τα κατάφυτα νησάκια με το απέραντο γαλάζιο.

Βόλτα στους Ωρεούς με τον Ταύρο

Το έξοχο ογκώδες γλυπτό, που σήμερα εκτίθεται φυλασσόμενο μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο πίσω από το ναό του Σωτήρος, κοντά στο λιμάνι των Ωρεών, βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965 θαμμένο στην παραλία της πόλης.
Ανήκει στην ελληνιστική εποχή και έχει μήκος 3,2 μέτρα.

Στο Πευκί με βλέμμα στην εκκίνηση του αγώνα κολύμβησης 5χλμ του Αυθεντικού Μαραθώνιου Κολύμβησης 2022

Σε καθοριστικό παράγοντα για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας της Βόρειας Εύβοιας εξελίσσεται ο αθλητικός τουρισμός, μέσω του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης, αθλητές από 14 χώρες αγωνίστηκαν προκειμένου να αναβιώσουν το ιστορικό κατόρθωμα του Σκυλλία και της Ύδνας, κολυμπώντας πάνω από τα ναυάγια της ιστορικής ναυμαχίας του Αρτεμισίου.

Επίσκεψη στα Ελληνικά. Μία από τις όμορφες παραλίες της Βόρειας Εύβοιας.