Κορινθία: Ένας θελκτικός προορισμός με μοναδική ιστορία για ποιοτικές διακοπές

 

 

 

Κορινθία: Ένας θελκτικός προορισμός με μοναδική ιστορία για ποιοτικές διακοπές

 

 
Με αφετηρία την Αρχαία Κόρινθο ξεκίνησε η περιήγησή μας σε ένα από τα πιο ιστορικά μέρη της Ελλάδας.

Επίσκεψη στην Τενέα στα γραφεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για προβολή των ανασκαφικών ευρημάτων

Ανάμεσα στα δυο χώρια Χιλιομόδι και Κλένια, εκτεινόταν η σημαντική πόλη της Τενέας.

Σύμφωνα με τον Παυσανία οι πρώτοι κάτοικοί της ήταν Τρώες στην καταγωγή που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους Έλληνες στην Τένεδο και μεταφέρθηκαν ως αιχμάλωτοι εκεί. Ο Αγαμέμνων τους επέτρεψε να κτίσουν σπίτια. Ο δε Βιργίλιος υποστηρίζει ότι η Τενέα και η Ρώμη ήταν και οι δύο φτιαγμένες από Τρώες. Επίσης, σύμφωνα με τον μύθο είναι το μέρος όπου ο Πόλυβος ανέθρεψε τον Οιδίποδα.

Το πρώτο σημαντικότερο εύρημα της περιοχής είναι ο Απόλλων της Τενέας, ή αλλιώς Κούρος της Τενέας. Το περίφημο άγαλμα του 6ου π.Χ. αιώνα, το οποίο ανασκάφηκε το 1854. Το 2010 βρέθηκαν δύο ακόμα Κούροι, σε θέση όπου αποκαλύφθηκε εκτεταμένο νεκροταφείο, το οποίο διασχίζει αρχαία οδός και χρονολογείται τον 6ο, 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Οι δύο Κούροι σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Κορίνθου.

Στη συστηματική ανασκαφή που ξεκίνησε το 2013, με επικεφαλής τη δρα Κόρκα, περιμετρικά της ταφής του 1984 εντοπίστηκε οργανωμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 6ο αι. έως και τον 3ο αι. π.Χ.

Το 2018 αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, κατάλοιπα από τον οικιστικό ιστό της πόλης, με πλούσια ευρήματα. Σε έκταση 672 τ.μ. ανασκάφηκαν στεγασμένοι χώροι με θυραία ανοίγματα, οργανωμένοι γύρω από εσωτερικές αυλές. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε και ένα μοναδικό για την Κορινθία δίχωρο υπέργειο ταφικό μνημείο το οποίο χρονολογείται στον 1ο μ.Χ. αιώνα, ενώ η περίοδος χρήσης του έφτανε στον 4ο αι. μ.Χ.

Αυτή η θαυμαστή αρχαιολογική ανακάλυψη συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κυριότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018 από τον ιστότοπο του δικτύου History.

Εκτός από τα ευρήματα, ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει την ανασκαφή αυτή ξεχωριστή είναι και οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των μελών της ερευνητικής ομάδας, που οδήγησαν στη δημιουργία του σωματείου «Φίλοι Αρχαίας Τενέας». Ένας σύλλογος που έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία του όλου προγράμματος.

Αστεροσκοπείο Στεφανίου

Το Αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 1967 στο Στεφάνι Κορινθίας, στο λόφο της “Δραγατούρας”, μετά από ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων και την ενεργή υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής.

Το παρατηρητήριο αυτό (Stephanion Observatory) είναι το πρώτο σύγχρονο αστεροσκοπείο της Ελλάδος. Την περίοδο 1967 – 1973 πέρασαν από το Στεφάνι πολλοί ανερχόμενοι επιστήμονες που θα αναδεικνύονταν στη συνέχεια σε αστρονόμους παγκοσμίου κύρους όπως ο Ολλανδός Jan van Paradijs, ερευνητής της NASA και ένας από τους κορυφαίους αστροφυσικούς στον κόσμο.

Το πρώτο σύγχρονο τηλεσκόπιο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της εποχής του στην Ευρώπη, το κατοπτρικό τηλεσκόπιο των 30 ιντσών, εγκαταστάθηκε στις 25.06.1971 σε οικίσκο στο χώρο, χαράζοντας μια νέα πορεία για το Αστεροσκοπείο Στεφανίου και την ελληνική αστρονομία γενικότερα.

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας σε συνεργασία με την Ομάδα Αστρονομίας του ΚΕΠΑΠ δήμου Κορινθίων διοργανώνουν συχνά βραδιές Αστρονομίας και παράλληλες εκδηλώσεις στο χώρο του Αστεροσκοπείου Στεφανίου.

Γεύμα στην παραδοσιακή ταβέρνα «ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ» στο Στεφάνι Κορινθίας

Ένας γαστρονομικός παράδεισος για καλοφαγάδες

Για όσους γνωρίζουν από καλό ψητό η εξόρμηση στο Στεφάνι Κορινθίας και συγκεκριμένα στην ταβέρνα, η Βελανιδιά, είναι μια ξεχωριστή γαστριμαργική εμπειρία !

Ντόπια κρέατα, ευχάριστη εξυπηρέτηση και μερίδες για τους πιο απαιτητικούς , ζυμωτό ψωμί που φτιάχνεται σε πέτρινο φούρνο και έρχεται στο τραπέζι με τοπικό λάδι και ρίγανη, μαριναρισμένα μπριζολάκια αγριογούρουνο, μπιφτέκι σε δύο πεντανόστιμες εκδοχές (αρνίσιο, προβατίνας), αλλά και τεράστιες ζουμερές μοσχαρίσιες.

 

Δείπνο στο ΚΑΖΕ

Μοναδική εμπειρία της καλοκαιρινής απόδρασης από το αστικό τοπίο, στο πιο θαλασσινό σημείο της πόλης.

Η νέα πνοή που φέρνει το ΚΑΖΕ στην παραλία Καλάμια της Κορίνθου διαπερνά όλη τη λειτουργία του και αποτυπώνεται στην εξυπηρέτηση, στο design και στο menu του.

Με σχεδιασμό που εμπνέεται από το φυσικό περιβάλλον, σας υποδέχεται φιλόξενα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αποτελώντας τον ιδανικό προορισμό για να απολαύσετε δροσιστικά cocktails και επιλεγμένες γαστρονομικές προτάσεις πλάι στη θάλασσα.

 

Παραδοσιακό πρωινό στο χωριό Σολομός Κορινθίας στο Φούρνο “Πιέτρης” – Γευσιγνωσία τοπικών εδεσμάτων

Πέρασαν σχεδόν πέντε δεκαετίες από τότε που δύο αυτοδημιούργητοι άνθρωποι, αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον πρώτο ξυλόφουρνο στο ισόγειο της οικίας τους, στο Σολομό Κορινθίας

Σήμερα η τρίτη γενιά, πιστοί στην τεχνική παρασκευής άρτου (το προζυμένιο καρβέλι του Σολομού) κατάφεραν τόσο να διατηρήσουν το κατάστημα στον Σολομό, όσο και να εξελιχθούν και να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες σε Αττική και Κορινθία.

Από το 1995 έως και σήμερα, το όνομα Πιέτρης έγινε «brand name» στην παραγωγή προϊόντων αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής συνεχίζοντας την παράδοση, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της σύγχρονης τεχνολογίας και οργάνωσης. Μέρα – μέρα , με πολύ κόπο και επιμονή, ο οικογενειακός φούρνος έγινε αρτοβιομηχανία, αποκτώντας τη σημερινή νομική του με την επωνυμία «Hellenic Bakery» και έδρα την Κόρινθο πλησίον του Ισθμού.

Επίσκεψη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου

Το λιμάνι του Λεχαίου, ήταν το βασικό λιμάνι – επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, ένα θαύμα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, που αντιγράφτηκε από τους Καρχηδονίους αρχικά και τους Ρωμαίους στη συνέχεια. Πήρε το όνομά του από τον Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Βρίσκεται στον Κορινθιακό κόλπο και συνδεόταν με την πόλη της Κορίνθου με μακριά τείχη, συνολικού μήκους 2.300μ. Ανάμεσα στα τείχη, υπήρχε η διάσημη οδός του Λεχαίου.

Το λιμάνι, που είχε δύο τμήματα, το εμπορικό και τον πολεμικό ναύσταθμο, ήταν εξ’ ολοκλήρου τεχνητό. Είχε τρεις εσωτερικές λιμενολεκάνες και τρια εξωτερικά λιμάνια. Τα μπάζα από τις εκσκαφές, σωρεύτηκαν σε δύο λοφίσκους, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εσωτερικές λιμενολεκάνες από τους ισχυρούς βόρειους ανέμους, οι οποίοι υπάρχουν ακόμα.

Κατά μήκος των λιμανιών κατασκευάστηκαν πέτρινες προβλήτες, μώλοι, κυματοθραύστες, ράμπες, συνολικού μήκους 7χλμ, καθώς και μεγάλος αριθμός αποθηκών και άλλων λιμενικών εγκαταστάσεων για τους χιλιάδες τόνους εμπορευμάτων από και προ τις αποικίες της Κορίνθου και στα ΝΔ ένας τεράστιος αριθμός από ναυπηγικές εγκαταστάσεις, όπου ναυπηγούνται τριήρεις για λογαριασμό άλλων πόλεων-κρατών, δημιουργώντας την πρώτη ναυτική πολεμική βιομηχανία, η οποία προσομοιάζει της σημερινής.

“THE LECHAION HARBOR AND SETTLEMENT LAND” PROJECT

Οι γενικοί στόχοι του Προγράμματος THE LECHAION HARBOR AND SETTLEMENT LAND PROJECT επιδιώκουν να τεκμηριώσουν και να διατηρήσουν την τοποθεσία του Λεχαίου, προκειμένου 1) να βελτιώσουμε την κατανόησή μας για τη χρονολογία της κατοχής στο λιμάνι 2) να τεκμηριώσει τον ελληνικό και ρωμαϊκό λιμενικό σχεδιασμό επί τόπου, 3) να δοκιμάσει τις θεωρίες των ρωμαϊκών αποικιακών πρακτικών ίδρυσης, 4) να κατανοήσει καλύτερα τις οικονομικές δομές του διαχρονικού εμπορίου σε έναν θαλάσσιο σύνδεσμο στη Μεσόγειο, και τέλος 5) να βελτιώσει περαιτέρω την κατανόησή μας για την καταστροφή και την εγκατάλειψη της τοποθεσίας προκειμένου να εντοπιστούν οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές πιέσεις που υπερτερούσαν της ανάγκης και της χρησιμότητας για την κατάληψη ενός από τα πιο στρατηγικά τοποθετημένα λιμάνια της αρχαιότητας.

Η ανασκαφή διεξάγεται σε 4 σημεία: AREA A, B, C, D

Η ανασκαφή της περιοχής Α θα συμβάλει στη βελτίωση της χρονολογίας και της κατάληψης του χώρου, καθώς τα περισσότερα από τα παλαιότερα ευρήματα μας (μυκηναϊκά, γεωμετρικά και πρωτοκορινθιακά) προέρχονται από το εσωτερικό και γύρω από αυτό το κτήριο.

Στην περιοχή αυτή αποκαλύφθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός που φαίνεται να είναι μια γυναίκα στα 20 της. Αυτό είναι αξιοσημείωτο για ορισμένους λόγους. Πρώτον, δεν φαίνεται να είναι τάφος αλλά μάλλον ότι καταπλακώθηκε κατά την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου. Το στήθος της είναι τσακισμένο, είχε το αριστερό της χέρι σηκωμένο και προφανώς με το χέρι στο πρόσωπό της και το δεξί της χέρι είναι πίσω της. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το κάτω μέρος του κορμιού της. Λείπει από τη λεκάνη και κάτω. Αν όντως καταπλακώθηκε από τη στέγη που καταρρέει, αυτό μπορεί να εξασφαλίσει ότι ένας σεισμός στα τέλη του 5ου αιώνα Κ.Χ. οδήγησε στην εγκατάλειψη του λιμανιού.

Η συνεχιζόμενη ανασκαφή είναι κρίσιμη και απαραίτητη όχι μόνο επειδή ανασκάπτουμε έναν οικισμό που είναι πλέον γνωστό ότι περιλαμβάνει οχυρωματικά τείχη και ένα μεγάλο κυκλικό κτίριο, (Μαυσωλείο-Περιοχή Δ, όπου βρέθηκαν τμήματα σαρκοφάγων ), γειτονιές, δρόμους και πολυάριθμες κατασκευές, αλλά και επειδή πιστεύουμε, με βάση τα ανασκαφικά δεδομένα, ότι ο ρωμαϊκός οικισμός στο λιμάνι και όχι η περίφημη πόλη πάνω στο λόφο, η Αρχαία Κόρινθος, ήταν το πρώτο επίκεντρο της αποικιακής δραστηριότητας. (Στην περιοχή Γ, μια ρωμαϊκή βασιλική δύο περιόδων βρίσκεται υπό ανασκαφή.

Το καλύτερα διατηρημένο κτήριο χρονολογείται στη Νερώνεια/Φλαβική περίοδο ενώ τα προγενέστερα λείψανα είναι του Αυγούστου. Η παρουσία δύο πρώιμων Βασιλικών στο Λέχαιο προκαλεί επί του παρόντος υποθέσεις για την πρώτη τοποθεσία της κυβέρνησης της ρωμαϊκής αποικίας). Το λιμάνι του Λεχαίου ήταν ένας σημαντικός κόμβος για ταξιδιώτες, στρατούς, αγαθά και νέες ιδέες που διέτρεχαν το πολυπολιτισμικό σύστημα της Μεσογείου.

Η κατασκευή του Διόλκου, για τη διευκόλυνση της μεταφοράς μεταξύ του Κορινθιακού και του Σαρωνικού και ως εκ τούτου μεταξύ της δυτικής και της ανατολικής Μεσογείου, καταδεικνύει μια πρώιμη και βαθιά κατανόηση της στρατηγικής συνδεσιμότητας μεταξύ ξηράς και θάλασσας.

PROJECT: THE LECHAION HARBOR AND SETTLEMENT LAND PROJECT: Συνεργασία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Γιώργου Σπυρόπουλου, Αναπληρωτή Προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας, με συνδιευθυντή τον καθηγητή Paul D. Scotton του California State University Long Beach. Στην έρευνα συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Dylan Rogers του Florida State University, και πρώην Υποδιευθυντής της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, η Katherine Harrington του National Science Foundation, κ.τ.λ.

πηγές: https://lechaion.org/

https://www.archaeological.org/fieldwork/lechaion-harbor-and-settlement-land-project/

Μετάβαση στην Παραλία Καλάμια, μπάνιο στην παραλία. Στιγμές αληθινής χαλάρωσης στο πιο ειδυλλιακό περιβάλλον

Η μεγάλη οργανωμένη παραλία της Κορίνθου με εύκολη πρόσβαση και πάρκινγκ όπου μπορείτε να κολυμπήσετε ξέγνοιαστα με ασφάλεια κάτω από το βλέμμα της ναυαγοσωστικής μας ομάδας. Άμμος και βοτσαλάκι, ρηχά νερά και μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Ακριβώς από πάνω πολλά καφέ, μεζεδοπωλεία, σουβλατζίδικα και all day bar –restaurant προσφέρουν ότι τραβάει η όρεξή σας.

Η παραλία Καλάμια εντάσσεται από το 2021 στις βραβευμένες παραλίες της Γαλάζιας Σημαίας. Μια παραλία που από πέρυσι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη στοχεύοντας στην ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Ελαφρύ γεύμα στο Montezuma & wine tasting με βραβευμένα βιολογικά κρασιά από το Οινοποιείο Μανωλάκη

Στις αρχές του 2000, o Δημήτρης και ο Θανάσης επέστρεψαν στον τόπο τους, στον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας και ένωσαν τα όνειρά τους. Με αγάπη για τη φύση άρχισαν να καλλιεργούν τους δικούς τους βιολογικούς αμπελώνες. Ξεκινώντας με μεράκι δημιούργησαν μια μικρή οινοποιητική μονάδα και με την πορεία των χρόνων άρχισαν να αναπτύσσονται επιχειρηματικά.

Με όραμα να αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αμπελώνα και να δημιουργήσουν μια χαρακτηριστική ταυτότητα για τα προϊόντα της κορινθιακής γης, το 2002 έφτιαξαν το πρώτο τους κρασί βιολογικής καλλιέργειας.

Σήμερα, το κτήμα Μανωλάκη συνεχίζει να βασίζεται στην αγάπη της οικογένειας για οίνους υψηλής ποιότητας, αλλά και στη φιλοδοξία να αναδείξει τη μοναδικότητα του Κορινθιακού κρασιού.

Ξενάγηση στο Αρχαίο Λιμάνι των Κεχριών (Κεγχρεών) και το σημείο που ξεκινάει η διαδρομή του Αποστόλου Παύλου

Ήταν το 2ο λιμάνι – επίνειο της Αρχαίας Κορίνθου, όπου επίσης εφαρμόστηκαν πρωτοποριακές μέθοδοι κατασκευής λιμενικών εγκαταστάσεων. Και σ’ αυτό υπήρχαν δύο τμήματα, το εμπορικό και το πολεμικό. Πήρε το όνομά του από τον Κεγχρία, δίδυμο αδελφό του Λέχη, γιό της Πειρήνης και του Ποσειδώνα. Αυτό το λιμάνι ήταν εν μέρει φυσικό, καθώς είχε βόρεια και νότια ακρωτήρια, και εν μέρει τεχνητό, αφού στην προέκταση των ακρωτηρίων κατασκευάστηκαν δύο κυματοθραύστες – μώλοι σαν πέταλο, ύψους περίπου 30μ από τον πυθμένα της θάλασσας, που δημιούργησαν μία μεγάλη λιμενολεκάνη, αφήνοντας μία είσοδο πλάτους 120μ. Το μεγαλύτερο πλάτος του λιμανιού ήταν 280μ και η μεγαλύτερη απόσταση από τον κεντρικό μώλο έως τους κυματοθραύστες της εισόδου 210-215μ. Στην ΒΑ πλευρά, κατασκευάστηκε προβλήτα πλάτος 17μ και μήκους 106μ και απέναντι άλλη προβλήτα ίδιου περίπου πλάτους και μήκους 170μ. Στην περιοχή σημειώθηκε ταυτόχρονα καθίζηση της ξηράς και ανύψωση της θάλασσας, με αποτέλεσμα τα μεν ρωμαϊκά κτίσματα να είναι στο επίπεδο της θάλασσας, τα δε αρχαϊκά και κλασικά, κάτω από αυτό. Έχουν διενεργηθεί εκτεταμένες αρχαιολογικές ανασκαφές στο λιμάνι και έχουν αποκαλύψει πλήθος πληροφορίες και πολλά ευρήματα, με πιο σπάνιο σειρά πινάκων από υαλοθετήματα (πρόδρομο των σημερινών βιτρώ), που φυλάσσονται στο Μουσείο της Ισθμίας. Στο λιμάνι, πλέον των πολύ εκτεταμένων αποθηκών, καταστημάτων και δημοσίων κτηρίων, που είχαν την μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά τη ρωμαϊκή εποχή, ανακαλύφθηκε ναός της Αφροδίτης, της Ίσιδας, καθώς και παλαιοχριστιανικοί ναοί.

Από το λιμάνι αυτό ο Απ. Παύλος ταξίδεψε στην Ρώμη κατά τις μεγάλες περιοδείες για την διάδοση του Χριστιανισμού.

Ο Απόστολος Παύλος, μια από τις σημαντικότερες μορφές του πρώιμου χριστιανισμού, επισκέφθηκε την πόλη της Κορίνθου 3 φορές και οι επιστολές του «προς Κορινθίους» αποτελούν εξαίρετα δείγματα χριστιανικού λόγου. Στις μέρες μας, ο Απόστολος Παύλος είναι ο πολιούχος και προστάτης της πόλης.

Επίσκεψη στις Ιαματικές Πηγές της Ωραίας Ελένης με μεγάλη ιστορία που κρατάει αρκετά χρόνια

Η θεραπευτική δράση των νερών της ήταν γνωστή στους κατοίκους της περιοχής και δεν είναι τυχαίο πως το καλοκαίρι (επειδή τα νερά εκεί είναι πολύ κρύα) η πηγή είναι σημείο συνάντησης πολλών γυναικών (κυρίως), διαφόρων ηλικιών που απολαμβάνουν το μπάνιο τους ή στέκονται στην ουρά προκειμένου να κάτσουν κάτω από ένα βράχο. Αυτό συμβαίνει γιατί στο συγκεκριμένο σημείο απολαμβάνουν ένα από τα ωραιότερα αλλά και ισχυρότερα φυσικά υδρομασάζ. Μια εμπειρία ανεπανάληπτη.

Το νερό της ιαματικής πηγής των Λουτρών Ωραίας Ελένης αναβλύζει σε τρία σημεία στην βάση ενός βράχου, δίπλα στην θάλασσα.

Ο φυσικός πόρος «νερό Λουτρών Ωραίας Ελένης», έχει θερμοκρασία 20,1 βαθμούς C, η παροχή νερού των πηγών είναι 100 κυβικά ανά ώρα και ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως υπερτονικό, χλωριονατριούχο, ασβεστούχο, οξυανθρακικό, στροντιούχο, βρωμιούχο, βοριούχο, αλκαλικό, υπόθερμο ιαματικό νερό.

Tο νερό των πηγών της Ωραίας Ελένης μπορεί να χρησιμοποιείται για λουτροθεραπεία και ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, για νοσήματα περιφερικού αγγειακού συστήματος, καθώς και για δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις. Ταυτόχρονα το νερό των ιαματικών πηγών αντενδείκνυται για μεταδοτικά νοσήματα, συστηματικά και κακοήθη νοσήματα, αλλά και για ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων είπε:

“Η φιλοξενία των δημοσιογράφων στον Δήμο Κορινθίων στο πλαίσιο του press trip αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για την προβολή και ανάπτυξη της περιοχής μας. Μέσα από τις εμπειρίες τους και τις δημοσιεύσεις τους, θα μπορέσουμε να αναδείξουμε την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά, την φυσική ομορφιά και τις μοναδικές τουριστικές δυνατότητες που προσφέρει ο Δήμος Κορινθίων. Το όραμά μας για τη σύγχρονη Κόρινθο είναι να γίνει ένας προορισμός που συνδυάζει την ιστορία με τις σύγχρονες υποδομές, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ολοκληρωμένη και αξέχαστη εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας με τα μέσα ενημέρωσης θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.”

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Παιδείας, κα Δήμητρα Τσουλουχά, δήλωσε:

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που είχαμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε διακεκριμένους δημοσιογράφους στον Δήμο Κορινθίων. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον πλούσιο πολιτισμό, την ιστορία και τη φυσική ομορφιά της περιοχής μας, ενισχύοντας την τουριστική προβολή και ανάπτυξη για το 2024.”

Δυτική Ελλάδα. Μία “επική εμπειρία” για κάθε επισκέπτη!

 

 

 

Δυτική Ελλάδα. Μία “επική εμπειρία” για κάθε επισκέπτη!

 

 

Με αφετηρία το “GRAND ELIS RESORT”, Σαβάλια Ηλείας, ξεκίνησε η περιήγησή μας σε 2 από τους σημαντικότερους προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας, Ηλεία και Αχαΐα.

 

Στο δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου, σε μια όαση ηρεμίας και γαλήνης δίπλα στη θάλασσα, στην περιοχή Σαβαλίων, με θέα στο νησί της Ζακύνθου, δίπλα σε πευκόδασος 85.000 τ.μ. βρίσκεται το Grand Elis Hotel Spa Resort, ένα ειδυλλιακό πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων για ονειρεμένες διακοπές στην Πελοπόννησο. Σε ένα σημείο όπου η ζωντάνια και η ομορφιά της φύσης εξάπτουν τη φαντασία και διεγείρουν τις αισθήσεις.

Το ολοκαίνουργιο eco-friendly συγκρότημα όπου το γαλάζιο της θάλασσας και το πράσινο του διπλανού δάσους και των κήπων του κυριαρχούν. Προσφέρει πολυτελή διαμονή ακολουθώντας τα υψηλότερα πρότυπα φιλοξενίας.

Με 82 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, σε τρία κτίρια, το Grand Elis Hotel Spa Resort εγγυάται τη βέλτιστη εμπειρία διακοπών. Το φυσικό φως και η υπέροχη θέα στη θάλασσα, τους καταπράσινους κήπους και την μεγάλη πισίνα, η εξαιρετική αρχιτεκτονική και οι σύγχρονες ανέσεις, συνθέτουν το ιδανικό μέρος για στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει στα άνετα πολυτελή κρεββάτια δίπλα στην πισίνα, απολαμβάνοντας τον ήλιο και πίνοντας δροσιστικά κοκτέιλ, για μια αναζωογονητική εμπειρία. Ή εναλλακτικά, μπορεί να χαρεί την ιδιωτική παραλία του ξενοδοχείου, με τη γνωστή χρυσή άμμο, απολαμβάνοντας τα κρυστάλλινα νερά του Ιονίου, για μια εξίσου συναρπαστική εμπειρία από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το ηλιοβασίλεμα.

Περισσότερα στο : https://www.grandelishotel.gr/

Δείπνο καλωσορίσματος στο “GRAND ELIS RESORT”.

Η Γαστρονομική Ταυτότητα του Grand Elis συνδέεται άμεσα με την τοπική – θεματική γαστρονομία και τα προϊόντα που την αναδεικνύουν.

Στο Grand Elis δεν θα γνωρίσετε απλά τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά θα ταξιδέψετε σε ένα αξέχαστο γαστρονομικό ταξίδι «από το κτήμα της περιοχής μας , τη γη μας, στο πιάτο σας».

Κάθε πιάτο έχει την αίσθηση του ντόπιου. Υπέροχα πιάτα που ετοιμάζονται με εξαιρετική φροντίδα, σας προσκαλούν να ανακαλύψετε την ποιότητα των τοπικών προϊόντων της εύφορης και άφθονης γης της Ηλείας. Από τις τοπικές ελιές που καλλιεργούνται από μικρούς παραγωγούς και το ελαιόλαδο, στα εποχιακά φρούτα και λαχανικά, το κρέας και τα θαλασσινά, τα φρέσκα λαχανικά.

Ξενάγηση στο οινοποιείο Αchaia Clauss, το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας

Πρόκειται για ένα ιστορικό οινοποιείο, που ιδρύθηκε το 1891. Σήμερα παράγει πλέον τα προϊόντα της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την ιστορική της εγκατάσταση. Αληθινή όαση, παραδίδει την ομορφιά, την παράδοση και την ιστορία της στο χρόνο, στους χιλιάδες επισκέπτες της και σε όσους την αγαπούν και φροντίζουν για τη διατήρηση της μοναδικής της υπόστασης.

Η ACHAIA CLAUSS αποτελεί σελίδα από την ιστορία του τόπου μας, που αρνείται πεισματικά να παλιώσει και διατηρεί όλη τη φρεσκάδα και το άρωμα των περιπετειών που ξετυλίχθηκαν από το 1854, τότε που ο ατίθασος νεαρός μποέμ Γουσταύος Κλάους ανακάτεψε τα ήθη, τα έθιμα και το αστικό status της εποχής εκείνης, δημιουργώντας κομμάτι–κομμάτι την παλαιότερη Πρέσβειρα Οίνου της Ελλάδας στον κόσμο, που χάραξε τα αχνάρια της Οινοποίησης με ανεξίτηλες γραμμές. Το 2018 προχώρησε στην ίδρυση Wine Club.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης  και στεγάζεται σε κτήριο που κατασκευάστηκε το 2008 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Έχει συνολικό εμβαδό 5.955 τ.μ. και διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες για τη μόνιμη έκθεση, μία αίθουσα για περιοδικές εκθέσεις, σύγχρονους χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, αμφιθέατρο, αναψυκτήριο, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες αρχαίων και υπαίθριο χώρο, ο οποίος εξυπηρετεί και τη στάθμευση των οχημάτων των επισκεπτών.

Στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από την 4η χιλιετία π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. και προέρχονται από την πόλη των Πατρών, καθώς και από περιοχές της νότιας και της δυτικής Αχαΐας.

Γεύμα στην περιοχή Κουρούτα, Axilleion Mare Restaurant

Στην καρδιά της Κουρούτας βρίσκεται η παραθαλάσσια ταβέρνα «Αxilleion Mare Restaurant». Οι ντόπιοι την αποκαλούν «Ντίνο», ένα παρατσούκλι που συνοδεύει τον ιδιοκτήτη της εδώ και αρκετά χρόνια.

Στο «Αxilleion Mare Restaurant» θα βρείτε πεντανόστιμο νουά και τα καλύτερα σπιτικά κεφτεδάκια, ποικιλία μαγειρευτών κυρίως όμως φρέσκο ψάρι.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων_ Επίσκεψη στο Φεστιβάλ Χελμού 2024

https://festival.kalavritaski.gr/programma/#scedule

Το πρώτο φεστιβάλ υπαίθριων δραστηριοτήτων και μουσικής που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού μέσα στην καρδιά του Εθνικού Πάρκου και Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού και του Χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Ένας θεσμός που επαναπροσδιορίζει τους ορίζοντες των ελληνικών Φεστιβάλ, διευρύνει το φάσμα λειτουργίας ορεινών Κέντρων αθλητισμού και Αναψυχής και δίνει το έναυσμα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τα βουνά της Ελλάδας με έναν συναρπαστικό τρόπο γεμίζοντας μοναδικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα τις βαλίτσες των συμμετεχόντων.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων είναι το πρώτο κέντρο χιονοδρομίας που φιλοξενεί ένα Event αυτής της κλίμακας δίνοντας οικονομική ανάσα και προοπτικές σε μια δημοτική επιχείρηση που εξελίσσεται σταθερά μέσα στα τελευταία έτη.

Ένας από τους πρωταρχικούς σκοπούς της διοργάνωσης είναι η εναρμόνιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού διοργανώνονται μια σειρά από υπαίθριες δραστηριότητες και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Το όραμα των διοργανωτών είναι ο Χελμός να γίνει “ Ένα βουνό για όλους”, ένα σπίτι για χιλιάδες κατασκηνωτές που έχουν την δυνατότητα να κατασκηνώσουν στις ειδικά διαμορφωμένες περιοχές camping  και για 3 μέρες οι πρόποδες του Χελμού να γίνουν το σπίτι τους.

Όλα αυτά με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη αλλά ταυτόχρονα και την προστασία της ευρύτερης περιοχής του Χελμού, που είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου και Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού. 

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Μέγα Σπηλαίου

To καταπληκτικότερο ιερό προσκύνημα της Ορθοδοξίας στην Πελοπόννησο είναι η Ιερά Μονή του Μ. Σπηλαίου, η οποία προκαλεί δέος, καθώς βρίσκεται στη σκιά απόκρημνου βράχου σε υψόμετρο 940 μ. Πήρε το όνομά της από το κάθετο βραχώδες συγκρότημα του Χελμού, επάνω στο οποίο είναι κτισμένη η Μονή. Σήμερα οκταόροφη, υψώνεται “κολλημένη” στο βράχο καθηλώνοντας και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη.

Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στο βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κύριος ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π.

Ο αντιπεριφερειάρχης τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος  αναφερόμενος στις μοναδικές ομορφιές του προορισμού δήλωσε μεταξύ άλλων :

Είμαι πραγματικά πολύ ενθουσιασμένος και χαρούμενος για τη διοργάνωση αυτού του ταξιδιού που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ετήσιων δράσεων τουριστικής προβολής της ΠΔΕ 2024, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγήσουμε τους φιλοξενούμενούς μας διακεκριμένους δημοσιογράφους σε όμορφα μέρη της Ολυμπιακής Γης.

Στόχος μας ήταν να τους γνωρίσουμε σημεία ενδιαφέροντος του υπέροχου τόπου μας, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να γίνουν μέτοχοι της εμπειρίας, να ευαισθητοποιηθούν για τα μέρη μας, και να μεταλαμπαδεύσουν το βίωμά τους στο αναγνωστικό, τηλεοπτικό και ψηφιακό κοινό τους.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι εκλεκτοί επισκέπτες μας, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό οινοποιείο της Achaia Clauss, θαύμασαν τα μοναδικά εκθέματα της σύγχρονης αισθητικής αρχιτεκτονικής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και επισκέφτηκαν το υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων και την Ιερά Μονή του Μέγα Σπηλαίου.

Η δράση αυτή αποτελεί για εμάς ένα εργαλείο που ενέχει υψηλή αποτελεσματικότητα και ενισχύει με άμεσο τρόπο την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε να αποκομίσουν και άλλοι τις μοναδικές εμπειρίες και γνώσεις που κέρδισαν οι φιλοξενούμενοί μας μέσα από τη σύντομη αυτή επίσκεψη στην Ολυμπιακή Γη της καρδιάς μας!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.