Στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη του τουρισμού πολυτελείας επενδύει ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ), με απώτερη επιδίωξη την ολική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού μέσω της έμφασης στην ποιότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο ΕΟΤ συμμετέχει σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, οι οποίες απευθύνονται σε παρόχους τουρισμού πολυτελείας, με σκοπό να διευρύνει η Ελλάδα το μερίδιό της στον luxury τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός θα δώσει το «παρών» στην έκθεση ILTM που θα πραγματοποιηθεί στις Κάννες, στη Γαλλία, από τις 6 έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Ενδεικτικό της δυναμικής του συγκεκριμένου κλάδου είναι ότι γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ήδη αντιστοιχεί στο 6,5% της τουριστικής αγοράς. Άλλωστε, πρόκειται για έναν κλάδο, ο οποίος προσδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν, και φαίνεται να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στη μετά-COVID-19 εποχή, με την Ελλάδα να πληροί όλες τις προδιαγραφές για να καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες με υψηλά εισοδήματα και απαιτήσεις. Μάλιστα, η ενίσχυση του high end τουρισμού αποτελεί μία από τις στρατηγικές προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Τουρισμού.

Η ισχύς εν τη ενώσει

Στην ίδια κατεύθυνση, ο ΕΟΤ προχώρησε μέσα στο 2021 στη σύναψη συνεργασίας με την Ελληνική Ένωση Διοργανωτών Εκδηλώσεων Προορισμού (GDPA), με στόχο την προώθηση του τουρισμού πολυτελείας στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο της συγκεκριμένης συνεργασίας βρίσκεται η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την προώθηση του τουρισμού πολυτελείας στο πλαίσιο εταιρικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως οι γαμήλιες τελετές. Πρόκειται για έναν κλάδο, που παρουσιάζει τάση ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια και συνεισφέρει σημαντικά στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία, η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους 5 κορυφαίους προορισμούς στο γαμήλιο τουρισμό μαζί με την Πορτογαλία, την Ιταλία την Γαλλία και την Τουρκία και η ανάληψη οργανωμένων πρωτοβουλιών προώθησης από πλευράς ΕΟΤ θα ενισχύσει έτι περαιτέρω στην ισχυροποίηση της χώρας στον τομέα αυτό, συμβάλλοντας στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας.

Υπολογίζεται ότι τα έσοδα του κλάδου, το 2019, άγγιξαν τα 200 εκατομμύρια ευρώ και επιμερίστηκαν σε ξενοδοχεία, αγορές σε καταστήματα, ενοικιάσεις χώρων και αμοιβές προμηθευτών. Η πλειονότητα των επισκεπτών προέρχεται από ανώτερα και ανώτατα οικονομικά στρώματα και από δυναμικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, όπως είναι η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Αραβικές χώρες.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι, η μέση δαπάνη κάθε high end επισκέπτη είναι τετραπλάσια της μέσης δαπάνης των τουριστών αναψυχής που επισκέπτονται τη χώρα μας.

Στόχος ο high end τουρισμός

Λάτρεις του luxury τουρισμού είναι οι ταξιδιώτες από το Λουξεμβούργο. Πρόκειται για υψηλού εισοδηματικού επιπέδου τουρίστες, οι οποίοι κατά βάση επιλέγουν 5άστερα ξενοδοχεία και βίλες για να περάσουν τις διακοπές τους. Οι ταξιδιώτες από το Λουξεμβούργο έχουν μέση δαπάνη υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προτιμούν luxury υπηρεσίες και παροχές.

Την ίδια στιγμή, στροφή στον τουρισμό πολυτελείας κάνουν τα τελευταία χρόνια τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Βέλγοι ταξιδιώτες, οι οποίοι επιλέγουν για τη διαμονή τους πολυτελή resorts και luxury κατοικίες που τους προσφέρουν ιδιωτικότητα.

Σύνταξη: tourismtoday.gr

Recommended Posts